LAVROV I BLINKEN RAZGOVARALI KRATKO NA SAMITU G20: Državni sekretar SAD poručio ruskom ministru – podrška Ukrajini NEĆE PRESTATI

Državni sekretar SAD Entoni Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kratko su razgovarali u četvrtak u Nju Delhiju na okupljanju najviših diplomata iz grupe država G20, što je bio prvi sastanak na visokom nivou između dve zemlje u proteklih nekoliko meseci, javlja Glas Amerike (VOA).

Američki zvaničnici naveli su da su Blinken i Lavrov razgovarali otprilike 10 minuta na marginama G20 samita u Nju Delhiju, a do kratkog susreta došlo je u trenutku kada su odnosi između Vašingtona i Moskve napeti zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Visoki američki zvaničnik rekao je da je Blinken iskoristio priliku kako bi Lavrovu govorio o tri stvari: da će SAD podržavati Ukrajinu onoliko dugo koliko je potrebno da se rat privede kraju, da bi Rusija trebala promeniti odluku o prestanku učestvovanja u START nuklearnom sporazumu, te da Moskva treba osloboditi zatvorenog Amerikanca Pola Vilana.

Zvaničnik, koji je s novinarima razgovarao pod uslovom anonimnosti, naveo je da je Blinken razuverio Lavrova od bilo kakve ideje da bi američka podrška Ukrajini mogla oslabiti. On je odbio da opiše odgovor Lavrova Blinkenu, ali je dodao da američki državni sekretar nije stekao utisak da bi se rusko postupanje moglo promeniti u skorije vreme, navodi VOA, prenosi Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare