SRPSKI REDITELJ I DRAMSKI PISAC PREMINUO U 79. GODINI: Odlazak vikonta pokretnih slika, a znate ga po ovim filmovima

Reditelj, dramski pisac, scenarista i glumac Milan Jelić (1944-2023) preminuo je juče posle kraće bolesti, prenosi Kurir. Filmovi su mu bili među najgledanijima u bioskopima, nebrojano puta reprizirani na televiziji, ali se, za razliku od njegovih kolega, skroman po prirodi, godinama sklanjao od javnosti.

Kao reditelj, Jelić je debitovao dugometražnim igranim filmom „Bubašinter“, a zatim je snimio „Tigra“, „Rad na određeno vreme“, „Nedeljni ručak“, „Moj tata na određeno vreme“, i mnoge druge.

Sa Predragom Perišićem napisao je scenario za „Ljubavni život Budimira Trajkovića“, sam – za film „Još ovaj put“. Dobio je silna jugoslovenska priznanja, a od međunarodnih izdvajao je nagradu za režiju filma „Rad na određeno vreme“, na filmskom festivalu u Avelinu, kada je žirijem predsedavao čuveni scenarista Đuzepe de Santis. Pre dve godine primio je Nagradu za životno delo koju mu je dodelio Udruženje filmskih umetnika Srbije.

Jelićev film „Čudna noć“ otvorio je poslednji jugoslovenski filmski festival u Puli. On je tada, kao jugoslovenski reditelj, zatvorio rediteljsku beležnicu, a poslednjih godina nameravao je da je ponovo otvori, no nije mu se dalo.

Samo najbliži prijatelji znali su ga po nadimku Vikont, jer je potomak grofova i pisaca, Ivana Gundulića i Save Vladislavića. A, kako saznajemo, poslednja želja mu je bila da bude kremiran i da njegova urna bude položena u Aleji zaslužnih građana.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare