„ČULI SMO PRASAK, A ONDA JE NASTAO KOŠMAR! VATRA JE BILA SVUDA“ Ispovest putnika koji je preživeo stravičnu železničku katastrofu

Stravična železnička nesreća u Grčkoj!U sudaru dva voza, u blizini grada Larise, poginule su najmanje 42 osobe, 130 putnika je povređeno, dok se između 50 i 60 ljudi vodi kao nestalo. Za nesreću je okrivljen šef stanice u Larisi, a grčki ministar saobraćaja podneo je ostavku.

Međugradski putnički voz koji je saobraćao iz Atine ka Solunu sudario se velikom brzinom sa teretnim vozom nedaleko od Larise u centralnoj Grčkoj. U trenutku nesreće u putničkom vozu su se nalazile 352 osobe, dok su u teretnom vozu bila dva lica. Udar je izazvao požar u velikom broju putničkih vagona, a oni koji su uspeli da prežive sa opekotinama su hitno prevezeni u bolnice. – U jednom trenutku smo čuli veliki prasak, nastalo je desetak košmarnih sekundi,prevrtali smo se u vagonu dok nismo pali na bok, onda je nastala panika, kablovi su se kidali, odmah se oko nas pojavila vatra, mnogi su dobili opekotine – rekao je Stergios Minenis, preživeli putnik, prenosi Kurir.

Vatrogasne službe nastavljaju da uklanjaju delove olupine, kako bi oslobodili prostor za izvlačenje preživelih. Policija je uhapsila šefa železničke stanice u Larisi koji se tokom saslušanja u tužilaštvu izvinio zbog tragedije. Za sada ne postoji objašnjenje kako su se vozovi našli na istim šinama, s obzirom na to da je pruga od Soluna do Atine dvosmerna. – Razloge ovog tragičnog incidenta istražićemo sa potpunom ozbiljnošću i transparentnošću, ali šta god da sada kažemo biće preuranjeno. Moramo pokazati smirenost, ništa nećemo ostaviti pod tepihom i učinićemo sve da istražimo uzrok nesreće – kaže Kostas Karamanlis, ministar saobraćaja Grčke.

Mesto nesreće posetio je i grčki premijer Kirjakos Micotakis: – Danas su naše misli pre svega sa rodbinom žrtava. Naša dužnost je da lečimo povređene i da identifikujemo tela. Ali tu sam i da vam garantujem da ćemo otkriti uzroke ove tragedije i učinićemo sve što je u našoj moći da se ovako nešto više nikada ne ponovi. Za sada nema podataka da li među poginulima i povređenima ima srpskih državljana, saopšteno je iz srpske ambasade u Atini. Predsednik Vučić je uputio saučešće grčkom narodu i ponudio pomoć u prevazilaženju nesreće. U čitavoj zemlji proglašena je trodnevna žalost, zastave na državnim institucijama spuštene su na pola koplja, a u znak žalosti spuštene su i zastave Evropske unije na institucijama u Briselu.

Vatrogasne službe nastavljaju da uklanjaju delove olupine, kako bi oslobodili prostor za izvlačenje preživelih. Policija je uhapsila šefa železničke stanice u Larisi koji se tokom saslušanja u tužilaštvu izvinio zbog tragedije. Za sada ne postoji objašnjenje kako su se vozovi našli na istim šinama, s obzirom na to da je pruga od Soluna do Atine dvosmerna.

Razloge ovog tragičnog incidenta istražićemo sa potpunom ozbiljnošću i transparentnošću, ali šta god da sada kažemo biće preuranjeno. Moramo pokazati smirenost, ništa nećemo ostaviti pod tepihom i učinićemo sve da istražimo uzrok nesreće. Mesto nesreće posetio je i grčki premijer Kirjakos Micotakis: – Danas su naše misli pre svega sa rodbinom žrtava. Naša dužnost je da lečimo povređene i da identifikujemo tela. Ali tu sam i da vam garantujem da ćemo otkriti uzroke ove tragedije i učinićemo sve što je u našoj moći da se ovako nešto više nikada ne ponovi.

Za sada nema podataka da li među poginulima i povređenima ima srpskih državljana, saopšteno je iz srpske ambasade u Atini. Predsednik Vučić je uputio saučešće grčkom narodu i ponudio pomoć u prevazilaženju nesreće. U čitavoj zemlji proglašena je trodnevna žalost, zastave na državnim institucijama spuštene su na pola koplja, a u znak žalosti spuštene su i zastave Evropske unije na institucijama u Briselu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare