MINISTAR MOMIROVIĆ: Izvoz u Kinu u prošloj godini dostigao je rekordnih 1,2 milijarde dolara 

Izvoz robe iz Srbije u Kinu se povećava iz godine u godinu, a u 2022. dostigao je rekordnih 1,2 milijarde dolara, i sve veći broj domaćih kompanija vidi perspektivu u izvozu u Kinu, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon sastanka sa kineskom poslovnom delegacijom koju predvodi direktor Trgovinskog biroa grada Ningboa Džang Jan.

„Kineski grad Ningbo namerava da uveze robu u vrednosti od više milijardi dolara iz zemalja Centralne i Istočne Evrope, što je ogromna šansa za kompanije iz Srbije. Danas smo održali vrlo produktivan sastanak sa poslovnom delegacijom grada Ningboa na čelu sa šefom Trgovinskog biroa Džang Janom. Raduju i informacije da se kineske provincije sve više otvaraju za saradnju sa Srbijom i sve veći broj domaćih kompanija vidi perspektivu u izvozu u Kinu – posebno za proizvode široke potrošnje i prehrambene proizvode“, rekao je ministar Tomislav Momirović.

Ministar Momirović je istakao da će kao neko ko je na čelu srpskog dela Mešovite međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju sa Kinom poseban akcenat staviti na to da što više srpskih kompanija i bude prisutno u Kini i ima priliku da predstave svoje poslovanje i proizvode.

“Danas smo načinili još jedan veliki korak kako bi se na predstojećem “Sajmu investicija i trgovine zemalja Kine i Centralne i Istočne Evrope“ u Ningbou među kompanijama iz Poljske, Slovenije, Češke, Slovačke pojavile i srpske kompanije. To je fenomenalna prilika da predstavimo domaće proizvode kineskom tržištu, povećamo izvoz u Kinu, ali i postavimo snažne temelje i ojačamo veze srpskih i kineskih kompanija uoči potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini”, izjavio je ministar Momirović.

U delegaciji grada Ningbo bili su generalni direktor Biroa za trgovinu Zhang Ian, zamenik direktora Biroa za poljoprivredu Mao Lihong, zamenik generalnog direktora kompanije Ning Shing Holdings So. Ltd Jiang Jianjun, direktor Kancelarije za spoljne poslove Ningboa za Evropu i Afriku Ie Kejun kao i nekoliko privrednika iz tog kineskog grada koji se bave trgovinom i logističkim poslovima.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare