PREDSEDNIK VUČIĆ POSLE SERIJE TEŠKIH RAZGOVORA U BRISELU: Kurti nije spreman da prihvati ZSO!

Sledeći sastanak biće održan 18. marta u Severnoj Makedoniji, a do tada će biti obavljen razgovor s Lajčakom o detaljima implementacije ranije postignutih sporazuma

Uprkos medijskim najavama, juče ničeg posebnog nije bilo na razgovorima u Briselu, ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle trilateralnog sastanka sa evropskim komesarom za spoljnu politiku Đuzepom Boreljom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

– Kurti je u Brisel došao sa idejom da se potpisuje nešto, a o tome nije ni razgovarano. Ja čekam da vidim implementacioni plan, koji se tiče prethodno postignutih obaveza. Što se tiče mape puta, na njoj mora da se radi. A na početku te mape puta mora da bude ZSO, koju neko neće da ispuni – rekao je Vučić.

On je jučerašnje sastanke ocenio kao „teške“.

– Ja sam insistirao na ZSO, gospodin Kurti nije bio spreman da to prihvati. Postižemo nekakve kompromise, ali bojim se da ostajemo zaglavljeni u nečemu što je odavno potpisano. U svakom slučaju, dobro je da smo razgovarali, i verujem da ćemo moći da prevaziđemo unilateralne poteze i radimo na onome što smo nazvali implementacijom prethodnih dogovora – rekao je Vučić.

On je najavio da će sledeći sastanak biti održan 18. marta, kada bi se razgovaralo o sprovođenju prethodnih dogovora. Pre toga, Vučić bi razgovarao sa Lajčakom o detaljima implementacije.

– Ovo je ozbiljan proces. Zato ću otkazati neka spoljnopolitička putovanja da bih se spremio za taj susret- rekao je.

Kampanja protiv ZSO

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik Srbije je kazao da će na kampanju protiv ZSO koju neki krugovi vode u Srbiji odgovoriti u obraćanju javnosti večeras i da će predočiti sva relevantna dokumenta o tome.

– Tu postoje 22 principa koja su za nas od presudnog značaja. Ako to neko ne razume, onda ne razume realnost. Ako nekome padne na pamet da ukine platni promet, evo pitam kako ćemo plaćati plate lekarima, profesorima…

Predsednik Srbije je bio izložen provokaciji albanskog novinara koji ga je na engleskom upitao da li je Srbija spremna da prihvati nezavisnost Kosova.

– Srbija je član UN, a Kosovo nije – odgovorio je Vučić smireno, i novinarima poželeo srećan rad, a razgovor je završio sa „živela Srbija“.

Niti će biti kapitulacije, niti će biti povratka u devedesete. Srbija će ići napred ma koliko teško bilo i uspećemo da se izborimo za to, poručio je predsednik Aleksandar Vučić uoči početka nove runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou, uz posredstvo EU. Vučić je pred polazak u Brisel objavio video-poruku na Instagramu i obavestio javnost da su obavljene poslednje pripreme za važne sastanke.

Jedna tema, više sastanaka

– Hoću da zahvalim onom delu u Srbiji koji ima poverenja u svoje državno rukovodstvo i koji veruje da ćemo uraditi ono što je najbolje za našu zemlju… A onima koji se unapred spremaju da nas napadaju kako ćemo potpisati nešto, jer ćemo tako biti izdajnici, i onima koji unapred znaju da smo krivi i da se vraćamo u devedesete, mogu samo da kažem da se ne sekiraju – poručio je Vučić.

Njegov prvi susret u Briselu bio je sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, a zatim je u okviru dijaloga imao razgovore sa visokim predstavnikom EU Đuzepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom. Agenda Brisela je unapred jasna – tema sastanaka je francusko-nemački, odnosno evropski predlog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Prethodno su dvojica evropskih zvaničnika imala sastanak s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Do trenutka zaključenja ovog izdanja Kurira ovi sastanci u Briselu su još trajali. Prema ranije pripremljenom protokolu, planirano je bilo da da bilateralni sastanci sa liderima traju po jedan sat, a zatim je trebalo da se Vučić i Kurti zajedno još jednom sastanu sa šefom EU diplomatije. Prema planu, ukoliko ne dođe do saglasnosti između Vučića i Kurtija, trebalo bi da se ponovo obave bilateralni sastanci predstavnika Beograda i Prištine sa evropskim zvaničnicima. Na kraju dana planirano je da Borelj izvesti javnost o rezultatima celodnevnih razgovora.

Vučić je juče po podne iz Brisela na Instagramu poručio:

– Hvala svima koji imaju poverenje u svoje državno rukovodstvo i koji veruju da ćemo uraditi ono što je najbolje za našu zemlju…

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare