VELIKA VOJNA VEŽBA U FRANCUSKOJ: Manevri do polovine marta, učestvuje 7.000 vojnika, PVO sistemi i 130 aviona 

U Francuskoj će do polovine marta biti održana velika vojna vežba pod nazivom „Orion“ sa učešćem 7.000 pripadnika raznih jedinica i rodova vojske, preneli su danas tamošnji mediji.

Vežbe, koje su počele u subotu, biće održane na moru, kopnu i u vazduhu. Raspoređeno je 2.300 vojnih vozila, među kojima 400 borbenih, 40 helikoptera i oko 100 bespilotnih letelica.

Biće na raspologanju i 130 aviona, među kojima avioni „Rafal“, kao i sistemi vazdušne i kopnene odbrane.

Na moru je mobilisan čuveni francuski nosač aviona „Šarl de Gol“ kao i još dva nosača helikoptera.

Vežbe se odvijaju u 20 francuskih departmana.

Operacija „Orion“ ima za cilj obuku „svih rodova vojske u zajedničkom i multinacionalnom okviru, prema realnom i zahtevnom scenariju“, preneo je list „20 minuta“ (20 Minutes) na svom sajtu.

Izabrani scenario je pomoć fiktivnoj državi Arnland, koju je destabilizao jak sused jer naoružava paravojne snage unutar Arnlanda i raspoređuje velike vojne snage na granicama.

Po svom obimu to je najveća vojna vežba održana u Francuskoj u poslednjih nekoliko decenija.

„To je povratak velikih vežbi na našu teritoriju“, izjavio je komandant operacije, general-major Nikola Le Len (Nicolas).

Francusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je operacija „Orion“ dogovorena u kontekstu pogoršavanja međunarodne situacije tokom prošle godine.

U proleće će biti održana još jedna sekvenca operacije „Orion“ koja predviđa simulaciju vazdušno-kopnenog sukoba visokog intenziteta protiv fiktivne države Merkur, sa razmeštanjem 12.000 vojnika u severoistočnoj Francuskoj, dodali su francuski mediji.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare