Sud u Ajdahu naložio smrtnu kaznu, ali je zatvor ostao bez SMRTONOSNE INJEKCIJE 

Američka država Ajdaho nastaviće sa procedurom pogubljenja osuđenika na smrt Džeralda Picuta, iako je zatvorska ustanova u kojoj se nalazi ostala bez hemikalija neophodnih za smrtonosnu injekciju.

Državni tužilac Raul Labrador je dobio novi nalog za izvršenje smrtne kazne za Picuta, čije pogubljenje je bilo zakazano za 15. decembar prošle godine, preneo je „Ajdaho pres“.

Međutim, Odeljenje Ajdaha za zatvore nije moglo da dobije neophodne hemikalije da pogubi Picuta smrtonosnom injekcijom.

Picuto je proveo više od tri decenije čekajući smrtnu kaznu, nakon što je optužen za dva ubistva u julu 1985. godine. Ubio je tragače zlata, Bertu Herndon i njenog bratanca Dela Herndona.

Picuto ima rak prostate, srčana oboljenja, dijabetes i smanjene su mu kognitivne sposobonosti, pa je tražio pomilovanje.

Podeljena Komisija za pomilovanja i uslovni otpust u Ajdahu preinačila je njegovu kaznu u doživotni zatvor, ali je guverner Bred Litl odbacio preporuku, a Vrhovni sud Ajdaha je potvrdio mogucnost guvernera da to učini, pa je smrtna kazna ostala na snazi.

Odeljenje za izvršenje kazni je uručilo Picuto nalog za izvršenje smrtne kazne u petak, a novi termin pogubljenja je 23. mart.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare