Prvi detalji iznenadne posete Bajdena Kijevu, oglasila se i Bela kuća: „Putin je pogrešio“

Američki i ukrajinski predsednik Džo Bajden i Volodimir Zelenski razgovarali su u Kijevu o oružju dugog dometa i novom paketu vojne pomoći, saopštio je ukrajinski predsednik.

Predsednik SAD doputovao je jutros u iznenadnu posetu Kijevu.

Govoreći nakon što su održali razgovore, Zelenski je rekao da će vojna podrška biti vredna 500 miliona dolara, a više detalja biće objavljeno u utorak.

Oglasila se i Bela kuća nakon što je Bajden stigao u Kijev.

„Dok se svet priprema da obeleži godinu dana od ruske brutalne invazije na Ukrajinu, danas sam u Kijevu da bih se sastao sa predsednikom Zelenskim i potvrdio našu nepokolebljivu posvećenost ukrajinskoj demokratiji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu. Kada je Putin započeo svoju invaziju pre skoro godinu dana, mislio je da je Ukrajina slaba i da je zapad podeljen. Mislio je da može da nas nadživi. Ali je pogrešio.

Danas se u Kijevu sastajem sa predsednikom Zelenskim i njegovim timom radi proširene diskusije o našoj podršci Ukrajini. Najaviću još jednu isporuku kritične opreme, uključujući artiljerijsku municiju, protivoklopne sisteme i radare za vazdušno osmatranje, kako bi se zaštitio ukrajinski narod od bombardovanja iz vazduha. Kasnije ove nedelje objavićemo dodatne sankcije protiv elita i kompanija koje pokušavaju da izbegnu ili popune rusku ratnu mašinu“, navodi se u saopštenju, prenosi Telegraf.

Bela kuća je dodala da će paket uključivati municiju HIMARS, protivoklopne sisteme i radare za vazdušni nadzor.

„Tokom prošle godine, SAD su izgradile koaliciju nacija od Atlantika do Pacifika kako bi pomogle u odbrani Ukrajine uz neviđenu vojnu, ekonomsku i humanitarnu podršku – i ta podrška će trajati“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare