BLINKEN U ANKARI ZATRAŽIO HITAN PRIJEM ŠVEDSKE I FINSKE U NATO: Čavušoglu mu odgovorio – hoćemo F-16!

Državni sekretar SAD Entoni Blinken pozvao je danas u Ankari na prijem Švedske i Finske u NATO „što je pre moguće“, dok se šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu usprotivio povezivanju ulaska dve skandinavske zemlje u alijansu i zahteva Turske da kupi američke borbene avione F-16.

„Uvereni smo da će NATO uskoro Švedskoj i Finskoj zvanično poželeti dobrodošlicu. Kada se to dogodi, to će povećati bezbednost svake članice NATO-a, uključujući SAD i Tursku“, rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Čavušogluom.

Turska blokira prijem Švedske i Finske u NATO, i to obrazlaže zabrinutošću zbog terorizma. U međuvremenu su članovi Kongresa SAD postavili uslov da neće odobriti sporazum sa Ankarom o isporuci aviona F-16 dok ne prestane da se protivi proširenju NATO-a.

Čavušoglu je danas ponovio stav Turske da bi bila spremna da odobri ulazak Finske u NATO pre Švedske. Ankara zamera Švedskoj da je tolerantna prema Radničkoj partiji Kurdistana (PKK), koja 39-godina predvodi pobunu protiv turskih vlasti.

„Nažalost, pristalice PKK su i dalje prisutne u Švedskoj. Oni regrutuju ljude i finansiraju terorističke akte i sprovode terorističku propagandu u Švedskoj jer ne žele da Švedska postane članica NATO-a“, kazao je Čavušoglu.

Iako je priznao da je Švedska izvršila ustavne promene u pokušaju da zadovolji turske zahteve, Čavušoglu je rekao da Stokholm treba da učini više kako bi „ubedio parlament i narod“ Turske.

Turski ministar je jasno stavio do znanja da se Ankara protivi povezivanju prodaje aviona F-16 sa ratifikacijom protokola o pristupanju Švedske i Finske u NATO-u. Da bi neka zemlja ušla u NATO, potrebna je saglasnost svih 30 članica alijanse. Protokol o pristupanju Švedske i Finske nisu ratifikovale jedino Turska i Mađarska.

„Ne bi bilo ispravno ni pošteno da dva nezavisna pitanja, članstvo dve zemlje u NATO-u i kupovina aviona F-16, budu međusobno uslovljena. Ne bismo mogli da kupimo F-16 pod ovim uslovima“, kazao je Čavušoglu.

Ankara nastoji da ojača svoju flotu aviona F-16 nakon što je izbačena iz projekta razvoja lovca F-35, zbog nabavke ruskih raketa za protivvazdušnu odbranu.

Blinken je istakao podršku američke administracije dogovoru sa Ankarom o prodaji F-16, navodeći da je to „veoma važno za interoperabilnost NATO-a“ i da je „u nacionalnom interesu SAD“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare