KONFERENCIJA „JAČANJE VEZA“ AMBASADE SRBIJE U SAD: Dejvidu Vujiću, jednom od 7 Srba iz misije „Apolo“ biće uručeno priznanje 

Ambasada Republike Srbije u Vašingtonu danas organizuje veliku Кonferenciju srpske dijaspore pod nazivom „Jačanje veza“, na kojoj će učestvovati i politički establišment Sjedinjenih Američkih Država.

Konferencija će biti održana u prestižnom vašingtonskom hotelu „Кonrad“, navodi se u saopštenju Ambasade i dodaje da će se posle više od dve decenije okupiti nekoliko stotina pripadnika srpske zajednice u Americi, predstavnika srpskih organizacija, uglednih pojedinaca, kao i predstavnika američkog političkog života.

Skup će otvoriti ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić, a učesnicima će se obratiti i Vladika istočnoamerički Irinej, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, a očekuje se i obraćanje specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara.

Marko Đurić
foto: Printskrin / Pink

Među glavnim govornicima biće i ambasador Bosne i Hercegovine u SAD Bojan Vujić, šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić, kao i generalni konzul Republike Srbije u Čikagu Damjan Jović.

Nakon uvodnih izlaganja, ambasador Đurić i Gujon će u svečanoj ceremoniji uručiti priznanje „Majka Srbija“ Dejvidu Vujiću, jednom od sedmorice Srba koji su bili deo čuvene misije „Apolo“ u okviru NASA svemirskog programa.

„Ova nagrada se dodeljuje za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge postignute u oblasti odnosa matične države i dijaspore, u razvijanju i jačanju međusobnih veza, unapređivanju ekonomske saradnje, humanitarnim i drugim aktivnostima kojima se doprinosi matičnoj državi i dijaspori“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će Konferencija obuhvatiti tri panela na temu jačanja veza između dijaspore i Srbije u oblastima kulture i prosvete, ekonomije i filantropije, na kojima će govoriti istaknuti Srbi koji žive i rade u Americi i koji ličnim angažmanom, kao i aktivnostima u okviru organizacija, institucija i kompanija kojima pripadaju već godinama doprinose stvaranju pozitivne slike o Srbiji na američkoj teritoriji.

U posebnom delu skupa biće održane prezentacije rada Fondacije misije Halijard, zatim organizacije „Tačka povratka“ i Američko-srpske asocijacije za prosperitet, a biće emitovana i specijalna video-poruka koju je, povodom Dana državnosti Republike Srbije, učesnicima Konferencije uputio ambasador Ričard Grenel, nekadašnji vršilac dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe SAD.

Skup srpske dijaspore biće krunisan večernjim gala prijemom koji priređuje ambasador Đurić u novoj zgradi Ambasade Republike Srbije u Vašingtonu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare