PUŠTENI UZ KAUCIJU: Hrvatskim usvojiteljima optuženim za trgovinu decom sud u Zambiji odobrio odbranu sa slobode

Osmoro hrvatskih usvojitelja moći će da se brane sa slobode uz kauciju i nekoliko drugih uslova, odlučio je danas sud u Zambiji, preneli su hrvatski mediji.

Jutarnji list na portalu navodi da će za odbranu sa slobode, kao u i prvom slučaju, morati da uplate kauciju od oko 1.100 dolara po osobi, predaju pasoše i regulišu privremeni boravak.

Zambijski sud podigao je prošle sedmice novu optužnicu protiv osmoro hrvatskih državljana za pokušaj trgovanja decom iz DR Konga.

Nova optužnica tereti i službenicu imigracije na aerodromu u Ndoli, a postupak vodi nova sutkinja. Na ročištu u petak svi su se izjasnili da nisu krivi, a novo ročište zakazano je za 1. marta.

Četiri hrvatska para uhapšena su početkom decembra na aerodromu u Ndoli u Zambiji zbog sumnje u pokušaj trgovanja ljudima, odnosno da poseduju lažne papire o usvajanju četvoro dece iz DR Konga uzrasta od godinu do tri.

Usvojena deca su im oduzeta, i preuzele su ih socijalne službe Zambije, a od tada službeniku hrvatske ambasade ili usvojiteljima nije omogućeno da ih posete.

Hrvatske vlasti su u međuvremenu potvrdile da četvoro dece ima hrvatske papire i da je usvajanje priznato na sudovima u Hrvatskoj.

Osmoro Hrvata koji su u Zambiju otputovali kako bi preuzeli usvojenu decu, pušteni su sredinom januara da se brane sa slobode pošto su platili kauciju i ispunili sve uslove koje je sud odredio.

Početkom prošle sedmice, sud u Ndoli je odbacio optužbu i naložio im da u roku od 48 časova moraju da napuste zemlju.

Oni su, međutim, samo dan kasnije ponovo uhapšeni na aerodormu u Ndoli uoči leta za Hrvatsku.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da će Hrvatska nastaviti da pomaže hrvatskim državljanima.

„To je neobična, ali moguća situacija prema tamošnjim propisima“, rekao je Plenković na sednici vlade u Zagrebu, prenosi Kurir.

Ministar pravde Ivan Malenica rekao je da je „čudno“ da su Hrvati ponovo uhapšeni samo dan pošto je optužnica povučena, a njima naređeno da u roku od 48 časova napuste zemlju.

On je ocenio da je situacija ozbiljna i dodao da je zabrinut. Malenica je najavio da će sa zambijskom stranom nastaviti raditi i na rešavanju statusa dece koju su hrvatski parovi usvojili.

Hrvatski pravni stručnjaci isticali su da je Hrvatska potpisnica Haške konvencije kojom se reguliše pitanje međudržavnog usvajanja, ali da je u ovom slučaju reč o usvajanju iz zemlje koja nije potpisnica te konvencije.

Resorni hrvatski ministar Marin Piletić izjavio je da je u Hrvatskoj iz Demokratske Republike Kongo usvojeno 131 dete, kao i da su trenutno još neki parovi u proceduri usvajanja dece iz te zemlje.

Oni su dobili preporuke kako da izbegnu slične situacije, rekao je ministar i najavio da će se menjati zakon kojim se regulišu međudržavna usvajanja na način da svi zahtevi koji dođu hrvatskim sudovima za priznavanje međudržavnog usvajanja, treba da budu dodatno provereni.

Prema dosad poznatim informacija, u slučaju uhapšenih Hrvata, nije jasno kakvi su tačno dokumenti dobijeni u Kongu i šta je u njima sporno, odnosno zašto su ih zambijske vlasti smatrale lažnima.

Mediji podsećaju da u Kongu godinama na snazi zabrana međudržavnog usvajanja, ali da je u praksi drugačije.

Zbog dugotrajnosti postupka u Hrvatskoj, poslednjih godina se sve više hrvatskih državljana okreće usvajanju dece iz drugih država.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare