Penzioneri požurili u banke po dugo čekanih 50 evra: Nestanak struje omeo odlazak na burek 

Ne znam šta ću sa ovim parama. Sve mi je potaman, nemam nikakvih neplaćenih računa. Videću, možda uplatim dan banje, da se odmorim ko čovek, šaljivo i pomalo sarkastično kaže sugrađanin koji je juče dočekao da konačno podigne davno obećanih 50 evra.

U bankama i pred bankomatima juče prepodne vladala je gužva, jer su požurili sugrađani da podignu novac. Već u ponedeljak ujutro obradovala ih je SMS poruka da im je novac na računu. Čim su popili jutarnju kafu, spremili su se i put banke.

U banku u centru grada stigao je Stevo R. iz Lazareva. Kaže da je u banci bio oko 8.30 i da je već bilo nekoliko „njegovih parosnika“ u redu ispred. Nakon pola sata dobio je novac. Priča da je zapravo dobio 98 KM, jer je banka uzela dve marke za obradu računa.

– Prvo ću da odem da pojedem ćevape – kroz smeh priča naš sagovornik. Kaže da je zaradio starosnu penziju, da zbog rata nije imao punu radnu i da ona iznosi 380 KM. On i supruga uspevaju da žive zahvaljujući deci koja im pomognu.

– Imam kredit koji sam uzeo zbog kupovine drva zimus. Onda su tu svi mogući računi, lekovi. Ostane mizerija na kraju. Na sreću, imamo decu koja nam svakog meseca pomažu veoma, tako da ne možemo da se žalimo – priča on. Nakon ćevapa otići će u kupovinu.

-Pre godinu, kada smo trebali da dobijemo ove pare, 100 KM je možda i bilo nešto. Sada sve pojela inflacija. Toalet papir najjeftiniji je šest, seda maraka. Ali, dobro. Biće da se pogostimo dva dana i onda ponovo sve kako je bilo – kaže on.

Manje sreće od njega imao je Banjalučanin koga je u podizanju novca omeo nestanak struje. Priča da je u banci čekao petnaestak minuta da dođe na red i baš kada je stigao, nestalo je struje. Čekao je dvadesetak minuta na šalteru, a onda je odustao. Namera mu je bila da prošeta, pojede burek, pa da se malo kasnije vrati.

– Vidim da je u svim bankama u centru isti problem zbog struje. Dočekali da nam uplate pare i eto drugog problema. Kao da nam nije suđeno da dobijemo tu pomoć koja više nije 100, već 50 KM, kada uzmete koliko vremena je prošlo i šta je sve poskupilo unazad godinu dana – kaže on.

Stariji čovek koji se pridržavao od štap pokušavao je novac da podigne na bankomatu koji mu je stalno ispisivao da nema dovoljno novca na računu. Pokušavao je da podigne manji iznos, ali ni to nije mogao, jer bankomat, očigledno, nije radio. Došao je čim je video poruku od banke da mu je novac na računu, piše Srpskainfo.

– Nemam snage da čekam u redu, a novac mi treba. Ono što dobijam raspodelim da imam od meseca do meseca, a malo sam se potrošio više u januaru i baš sam računao na ove pare – razočarano kaže.

U centru je juče prepodne vladala ista slika ispred skoro svih bankomata. Penzioneri su prilazili, mnogi nevešto baratali sa karticama, pa kada su videli da novac ne mogu da pomognu, samo razočarao odmahivali rukom. Jedan od sugrađanki priča da je planirala da podigne novac, jer je njenom sinu rođendan i htela je da ga iznenadi nekim poklonom.

Prošle sedmice iz Udruženja penzionera Grada Banjaluka stigla je čestitka penzionerima, jer će im konačno na račune biti uplaćeno po 100 KM jednokratne pomoći grada. Zoran Uletilović, predsednik Udruženja, poručio je kako su uspjeli da izdejstvuju da novac bude uplaćen na račune, a ne na račun “Elektroprivrede”.

Iz Grada je najavljeno da će u ponedeljak na račune 41.407 penzionera biti uplaćena jednokratna novčana podrška, za koju je iz gradskog budžeta izdvojeno 4.150.000 KM.

– Ponosni smo što ćemo na ovaj način, uprkos problemima koje smo imali, u nekoj meri olakšati svakodnevicu penzionera – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Podsećaju da će banjalučki penzioneri dobiti po 50 evra od Grada direktno na račune, onako kako su to tražili. Preko računa u bankama, novčanu podršku dobiće 29.788 penzionera, a kada je reč o penzionerima koji nemaju račune u bankama, takvih je 11.619, novac će dobiti putem Pošte.

Iz Grada poručuju da je preduzeto sve kako bi penzioneri dobili ovu novčanu podršku direktno, kako je usaglašeno i sa udruženjima penzionera, a ne putem Elektroprivrede u vidu umanjenja računa za električnu energiju.

Planirane „kraljice prijateljstva“

Iz Grada kažu da je 50 evra jednokratne novčane podrške penzionerima predstavlja uvod i početak mera koje će gradska administracija sprovoditi na području grada kako bi se poboljšao standard života penzionera. Kako je najavljeno, u narednom periodu planirano je uvođenje „kartica prijateljstva“ zahvaljujući kojim će penzioneri u Banjaluci dobiti dodatne pogodnosti za povoljniju kupovinu širom Banjaluke, piše Blic.Podsećamo da javni prevoz za penzionere sa najnižom penzijom i u ovoj godini ostaje besplatan, dok je za ostale penzionere povoljniji.

UDARNA VEST.rs



Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare