TURSKI GRAĐEVINAC PRIZNAO NOVINARIMA: Gradili smo zgrade sa manje gvožđa od propisanog, na zahtev velikih firmi 

Cetina Simsek, 58-godišnji građevinski radnik iz Turske, priznao je novinarima da je njegova firma gradila objekte sa manje gvožđa nego što je zakonom propisano, po uputstvima velikih građevinskih firmi.

Nekad bi odbili, a nekada bi pristali jer im je potreban novac da prehrane porodicu, priznao je za New York Times.

„Učinio sam to jer su mi rekli“, rekao je Simsek okupljenim novinarima u Gaziantepu, gradu od kojeg su ostale samo ruševine.

Cetin od zemljotresa spava ispred svoje zgrade sa suprugom i troje djece. Zapalili su vatru da se zagreju, a svaki put kada se zemlja iznova zatrese, probude se „duhovi prošlosti“.

Da li su dva strahovito jaka zemljotresa, koja su se dogodila u ponedeljak u razmaku od devet sati i nekoliko stotina kasnijih, takođe jakih potresa, jedini krivci za takvo uništenje grada? Čini se da ne…

Turski predsednik rekao je da će vratiti milion Sirijaca koji su napustili zemlju u okviru programa dobrovoljnog povratka.

Grad je trenutno pust, ostali su samo oni koji nemaju kuda i oni koji čekaju spašavanje članova porodice. U nedostatku skloništa, mnogi su se vraćali u sela iz kojih su došli ili su tražili krov nad glavom kod rođaka u drugim gradovima.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare