OSMORO UMRLO, DVA SELA U TOTALNOM KARANTINU U EKVATORIJALNOJ GVINEJI: Zaraza buknula posle seoske sahrane! Sumnja se na Ebolu

Najmanje osam osoba je umrlo, a dva sela su stavljena u totalni karantin u afričkoj državi Ekvatorijalana Gvineja kada je izbila nepoznata bolest koja ima simptome hemoralgične groznice. Vlasti sumnjaku da je u državi izbila Ebola, zarazna bolest čija smrtnost je preko 90 posto.

Ministarstvo zdravlja te centralnoafričke zemlje saopštilo je da je epidemija prvi put otkrivena u utorak i da je pogodila ljude koji su prisustvovali pogrebnoj ceremoniji u provinciji Kie-Ntem, koja se graniči sa Kamerunom i Gabonom.

Bilo je oprečnih izveštaja o broju žrtava. Ministar zdravlja Ekvatorijalne Gvineje potvrdio je najmanje 8 smrtnih slučajeva, ali drugi zvaničnik je naveo da je umrlo 10, a ministarstvo zdravlja Kameruna tvrdi da je čak 20.

„Pokušavamo da što je brže moguće isključimo poznate hemoragične groznice koje poznajemo u regionu, kao što su Lasa ili ebola“, rekao je ministar zdravlja Mitoha Ondo’o Ajekaba Rojtersu u petak.

Simptomi

Ngu Fankam Roland, šef zdravstva za pogođeni okrug, rekao je Rojtersu da su oni koji su umrli pate od krvarenja iz nosa, groznice, bolova u zglobovima i drugih bolesti, što je dovelo do smrti u roku od nekoliko sati.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su dva sela u izolaciji zbog ograničenja putovanja i da je više od 200 ljudi stavljeno u karantin. U Kamerunu je vlada ograničila kretanje duž granice, navodeći kao razlog „neobjašnjive smrti“, piše Kurir.

U istrazi učestvuju Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare