SNAŽNA EKSPLOZIJA U KIJEVU! KLIČKO: IMA POGINULIH! Belorusi presreli ukrajinski dron! Zelenski: Rusija največa antievropska sila! EKSPLOZIJE U ZAPOROŽJU! Ruski artiljerci uništili skladište municije! 

Snažna eksplozija u Kijevu

Snažna eksplozija u Kijevu na teritoriji bivše fabrike – Darnitski okrug. Možda su ljudi pod ruševinama. Prema preliminarnim informacijama, jedna osoba je poginula, izjavio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko. 

Informacija se precizira. Specijalisti će otkriti uzroke eksplozije.

Mađari prete blokiranjem članstva Ukrajine u EU

Mađarska neće ratifikovati članstvo Ukrajine u EU dok se ne reši problem ugnjetavanja mađarske nacionalne manjine u Zakarpatju, izjavio je šef administracije mađarskog premijera Gergej Gujaš 

EU sprema 10. paket sankcija

EU radi na 10. paketu sankcija i smatra da je fer i zakonito korišćenje ruskih sredstava za obnovu Ukrajine, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na konferenciji za novinare posle učešća ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog na samitu EU.

„EU ostaje u potpunosti posvećena vršenju pritiska na Kremlj. U toku je rad na desetom paketu sankcija. Što se tiče zamrznute imovine (Ruske Federacije), fer je i zakonito da se ona koristi za Ukrajinu, za obnovu Ukrajine“, istakao je Mišel.

Šefica evropske diplomatije Ursula Fon der Lajen izjavila je da će novi paket sankcije uključiti sankcije protiv ruskih vojnih lica i novinara, kao i nova izvozna ograničenja u visini od 10 milijardi evra.  

Putin progovorio o odlasku zapadnih kompanija

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da globlani brendovi koji se povlače sa ruskog tržišta za sobom ostavljaju “dobro nasleđe“, te da se ništa nije urušilo ili raspalo.

Incident sa ukrajinskim dronom u Belorusiji

Beloruski graničari presreli su ukrajinsku bespilotnu letelicu, opremljenu video-kamerom za izviđanje, saopštila je pres-služba Državnog graničnog komiteta Belorusije.

„Incident se dogodio 8. februara u blizini državne granice u Stolinskom rejonu. Beloruski graničari su pronašli bespilotnu letelicu, koju je ukrajinska strana uputila ka beloruskoj teritoriji“, navedeno je u saopštenju.

Dron je onesposobljen radio-elektronskim oružjem, dodaje se u saopštenju, uz napomenu da su tokom prošle godine zabeleženi slični slučajevi, 2. i 16. novembra.  

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

◾Oružane snage Rusije likvidirale su oko 90 vojnika Oružanih snaga Ukrajine tokom ofanzive u pravcu Donjecka;

◾Ruski sistemi PVO oborili su ukrajinski avion Su-25 kod Hersona;

◾Oružane snage RF uništile su skladište municije Oružanih snaga Ukrajine kod Ugljedara;

◾Oružane snage RF likvidirale su 30 ukrajinskih vojnih i uništile jedan artiljerijski sistem M777 u pravcu Kupjanska;

◾Više od 110 vojnika i skladište municije Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti uništila je grupa „Centar“;

◾Oružane snage RF uništile su četiri skladišta artiljerijske municije Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Slavjanska, Avdejevke i Malinovke u DNR;

◾Ruske oružane snage likvidirale su 85 vojnika Oružanih snaga Ukrajine na području Vodjanova i Ugljedara u DNR.  

„Klopka!“

Bahmut, na čijem području je Kijev ukopao veliku vojnu silu, mogao bi da se pokaže kaodiverzija, tačnije svojevrsna ruska klopka, tvrdi američki Institut za proučavanje rata (ISW)

Kremlj najavljuje posledice zbog Severnog toka

Moskva je sigurna da će biti posledica po Sjedinjene Američke Države nakon objavljivanja istrage o umešanosti Vašingtona u eksplozije na gasovodima „Severni tok“, rekao je za Sputnjik zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov

Zelenski: Rusija je najveća antievropska sila na svetu

Zelenski kaže da je Rusija „najveća antievropska sila na svetu“ i da je ruski predsednik Vladimir Putin „diktator s velikim zalihama i rezervama sovjetskog oružja i oružja diktatorskih režima – posebno Irana“.

„Hvala vam na vašem principijelnom i energičnom pristupu, dva kvaliteta koje su ostala konstantna tokom ove borbe za Evropu. Borim se za povratak Ukrajine u Evropu, tamo gde joj je dom. Vrednost života u Rusiji je uništena, vrednost imaju samo oni u Kremlju. Rusija gleda na svoje ljude kao na tela koja mogu nositi oružje“, rekao je Zelenski. 

Optužio je Rusiju da želi uništenje „evropskog načina života“

„Ruski režim mrzi svaku društvenu pravdu i različitost, podstiče ksenofobiju, pokušava da nehumanu stvarnost iz 1930-ih i 1940-ih da pretvori u današnju realnost. Moramo da se odbranimo. Ovo nije bitno samo za Evropu. Mir neće biti moguć dok ne pobedimo antievropsku silu. Rusija želi da uništi evropski način života. Nećemo to dopustiti“, rekao je Zelenski.

Evropa će uvek biti Evropa dok smo zajedno i brinemo o evropskom načinu života, rekao je Zelenski. „Pozivam vas sve u Ukrajinu. Slava Ukrajini“, rekao je na kraju govora.

Eksplozije u Zaporožju

Najverovatnije se radi o pogotku nekog infrastrukturnog objekta, pišu ruski Telegram kanali. Za sada se ne zna o kojem objektu se radi. Sa mesta udara diže crni stub dima.

 

Zelenski stigao u Brisel

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je danas u Brisel, gde će učestvovati na samitu čelnika EU. Nakon toga, planirano je obraćanje poslanicima Evropskog parlamenta.

Zelenskog su u Briselu, u koji je doputovao iz Pariza zajedno s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, dočekali predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ukrajinski predsednik je najpre stigao u Evropski parlament, gje ga je dočekala predsednica Parlamenta Roberta Metsola i priređen svečani doček uz sviranje ukrajinske i evropske himne.

Institut za proučavanje rata: Počela je velika ruska ofanziva

Američki insitut za proučavanje rata objavio je da su ruske snage započele novu veliku ofanzivu u Lugansku.

„Uništena municija!“

Ruski artiljerci gađali su skladište sa tehnikom ukrajinskih trupa kod Hersona, gde su se nalazila vozila sa municijom za američku haubicu M777 i druge sisteme, rekao je izvor Sputnjika.
Tom prilikom, uništena je „municija kao što su projektili za haubicu M777, kalibra 155 milimetara, za haubice 2A65 Msta-B, projektile za haubice D-30 122 mm i 5 vozila“.

Mask zabranio upotrebu „Starlinka“ za dronove

Američki proizvođač svemirskih letelica i korporacija za satelitske komunikacije „Spejsiks“ (SpaceX) preduzela je korake da spreči ukrajinsku vojsku da koristi satelitski internet servis kompanije „Starlink“ za kontrolu dronova u regionu tokom rata sa Rusijom, rekla je predsednica „Spejsiksa“ Gvin Šotvel.

Pistorijus: Tenkovi „leopard 2“ mogli bi da stignu u Ukrajinu u martu ili aprilu

Zapadni partneri bi u prva tri ili četiri meseca ove godine Ukrajini mogli da isporuče prvi bataljon borbenih tenkova „leopard 2“, izjavio je danas tokom posete Poljskoj nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

„Mogli bismo da isporučimo bar jedan tenkovski bataljon u prva četiri meseca ove godine, a možda i u prva tri meseca“, rekao je Pistorijus i precizirao da bi u sastavu prvog isporučenog bataljona bio 31 tenk, prenosi Rojters.

Odgovarajući na ponovljene apele iz Ukrajine, uz sve veći pritisak nekih zapadnih saveznika, Nemačka je prošlog meseca odlučila da isporuči Kijevu moderne borbene tenkove Leopard 2.

Pored toga, Nemačka će za potrebe ukrajinskih oružanih snaga obnoviti zajednički sa Danskom i Holandijom najmanje 100 tenkova „leopard 1“ iz vojnih rezervi.  

Izveštaj Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine 9. februara ujutru:

Ofanziva Ruske Federacije se odvija na Kupjanskom, Limanskom, Bahmutskom, Avdejevskom i Novopavlovskom pravcu.

Glavne bitke se vode u oblastima Kremene, Bahmuta, Avdejevke, Iskusnog, Marinkr i Ugljedara. 

Neprijateljski napadi su odbijeni u oblastima:

– Stelmahovka i Belogorovka, Luganska oblast.
– Fedorovka, Vjemka, Bahmut, Krasnaja Gora, Paraskovjevka, Ivanovski, Sati Jara, Novokalinovoe, Vodjani, Pervomajski, Vesjoli, Krasnogorovka, Avdejevka, Marinka, Prečistovka i Bogojavlenka Donjecke oblasti.

– Novoandrejevka u Zaporožju (na autoputu zapadno od Orehova, koji vodi do Kamenke).

Bogomaz: Oboreno 9 dronova!

Ukrajinski dronovi tokom noći napali su Starodubski okrug Brjanske oblasti, ali je ruski PVO sistem odbio napad, rekao je guverner Aleksandar Bogomaz na svom Telegram kanalu .

„Ukrajinski nacionalisti su noćas napali teritoriju Starodubskog opštinskog okruga bespilotnim letelicama. Kao rezultat delovanja sistema PVO, oboreno je svih devet od devet jurišnih letelica. Hvala našim braniocima!“ napisao je.

Guverner je rekao da niko nije povređen u napadu. Hitne službe su trenutno na licu mesta.

Maročko: Ukrajinci postavljaju minska polja!

Ukrajinska vojska minira položaje tokom povlačenja iz oblasti Kremene, gde ruske trupe sada napreduju, rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

„Napuštajući svoje položaje u blizini naselja Kremena, vojno osoblje oružanih formacija Ukrajine počelo je u velikom broju da postavlja i protivpešadijska i protivtenkovska minska polja. Instalacija nije samo obična municija, već i improvizovane eksplozivne naprave“, rekao je.

Maročko je dodao da ima slučajeva miniranja tela poginulih ukrajinskih boraca, kao i naoružanja i opreme koju Oružane snage Ukrajine ne mogu da evakuišu sa ratišta.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare