SASTANAK U SKUPŠTINI: O izbornim uslovima i damama u parlamentu 

PREDSEDNIK Skupštine Vladimir Orlić razgovarao je danas sa Mateom Mekačijem, direktorom Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), a tokom sastanka je ocenjeno da je saradnja u sprovođenju sveobuhvatnih reformi u našoj zemlji uspešna i značajna. 

Orlić je istakao da su izbori održani prošle godine „sprovedeni po najboljim uslovima od uvođenja višestranačja u našoj zemlji, uz prethodne izmene zakona kroz koje su implementirane sve mere dogovorene kroz međustranački dijalog i brojne preporuke posmatračkih misija ODIHR“.  

On je istakao da se trenutno u parlamentu vodi rasprava o pravosudnim zakonima, kojima se kompletira reforma u ovoj oblasti započeta promenom Ustava prošle godine, kao i da je Venecijanska komisija na pomenute predloge dala pozitivno mišljenje.

Drugi pišu

– Dug proces je tekao potpuno transparentno i inkluzivno. Usvajanjem ovih zakona, u još jednoj važnoj oblasti dostižemo najbolje demokratske standarde u istoriji naše zemlje – rekao je Orlić.

Razgovarali su i o učešću žena u politici i istakli da je zakonom iz 2020. godine obezbeđeno da na izbornim listama bude najmanje 40 odsto dama.

– Na ovaj način obezbedili smo do sada najznačajniju participaciju žena u NS RS, a to je vidljivo i u svim drugim državnim institucijama – poručio je Orlić, a saopšteno je iz srpskog parlamenta.

Mateo Mekači je dosadašnju saradnju ocenio kao uspešnu, iskazujući spremnost za njen nastavak i u budućnosti, i naglašavajući da se ostvareni napredak Srbije jasno pokazuje i kroz izveštaje ODIHR. 

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare