IZRAZ ORBANOVOG LICA GOVORI SVE! Mađari prete BLOKIRANJEM članstva Ukrajine u EU, nemaju ČEMU da se NADAJU ako ne pristanu NA OVE USLOVE! 

Mađarska neće ratifikovati članstvo Ukrajine u EU dok se ne reši problem ugnjetavanja mađarske nacionalne manjine u Zakarpatju, izjavio je šef administracije mađarskog premijera Gergej Gujaš

„Želeo bih da vam skrenem pažnju na činjenicu da smo podržali davanje Ukrajini statusa kandidata za članstvo u EU, ali smo jasno stavili do znanja da ako ne bude napretka po pitanju nacionalnih manjina, onda neće biti ni mađarske ratifikacije. Ukrajinski zakon o jeziku i zakon o obrazovanju su daleko od evropskih standarda“, rekao je Gujaš na brifingu vlade.

Na pitanje da li bi Mađarska podržala ulazak Ukrajine u NATO, Gujaš je odgovorio da „svaka zemlja može da podnese zahtev za stupanje u NATO“, ali „ulazak Ukrajine u NATO sada bi značio svetski rat“.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je danas u Brisel, gde je učestvovao na samitu čelnika EU. On se obratio poslanicima Evropskog parlamenta, optužujući Rusiju da želi da „uništi evropski način života“

On je nakon toga pozirao za zajedničku fotografiju sa liderima Evropske unije, a odmah iza njega je stajao i mađarski predsednik Viktor Orban, jedan od najvećih kritičara finansijske i vojne pomoći koju Zapad šalje Kijevu.

Podsetimo, o pravima mađarske nacionalne manjine u Ukrajini govorio je prošlog meseca i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, rekavši da Kijev nikada nije bio partner Budimpešte po pitanju zakarpatskih Mađara. 

„Težili smo dobrim odnosima sa Ukrajinom, pre svega zbog toga što tamo živi 150.000 Mađara i mi bismo želeli da im bude što bolje. Očigledno je da što su bolji odnosi s susednom državom, to je bolje za mađarsku nacionalnu manjinu. Ali, Ukrajinci nikada nisu bili partneri. Od 2015. Godine oni postepeno, od zakona do zakona, krše i smanjuju prava mađarske nacionalne manjine“, rekao je Sijarto.

On tvrdi da su Zakarpatski Mađari mobilisani su u ukrajinsku vojsku „na surov način.“

„Uz Ukrajince, ginu i Mađari. Uostalom, u ukrajinsku vojsku se mobilišu i Mađari koji žive u Zakarpatskoj oblasti, poslednjih dana su se pojavili snimci kako se to ponekad dešava na surov način“, izjavio je Sijarto.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare