POČELA ISPLATA UVEĆANIH PLATA I PENZIJA! Lekarima više od 125.000, a generalima 250.000: Evo koliko sada dobijaju penzioneri

Zaposlenima u javnom sektoru počela je isplata plata koje su uvećane za 12,5 odsto! Ovu povišicu dobili su zaposleni u zdravstvu, prosveti, administraciji… Još bolje su prošli zaposleni u Vojsci Srbije, čija je januarska zarada veća za čak 25 procenata.

Tako je nastavnik početnik, umesto dosadašnjih 66.300 dinara, ovog meseca primio 74.658 dinara, što je za oko 8.300 dinara više nego do sada. Oni koji u radnoj knjižici beleže više staža, na primer, 20 godina, a pritom su i razredne starešine, od ovog meseca će zarađivati 83.658, umesto prethodne sume od 74.364 dinara.

Lekar specijalista u kliničkom centru sa januarskim povećanjem ima 125.960 dinara, dok će se u novčanicima medicinskih tehničara i sestara koji rade u bolnicama i imaju četvrti stepen stručne spreme naći 66.760 dinara, umesto dosadašnjih 59.342, piše Kurir.

Sa januarskim povećanjem prosečna zarada u državnoj administraciji je 95.254 dinara.

Važnost vojske

Kada su u pitanju plate zaposlenih u Vojsci Srbije, one su rekordno povećane, za 25 odsto. Kako je rekao ministar odbrane Miloš Vučević, povećanje se ne odnosi samo na oficire, podoficire i profesionalne vojnike. Veće plate dobiće i civilni sektor koji radi u tehničko-operativnim i tehničko-remotnim sektorima. To je oko 3.700 civila u službi Vojske Srbije, koji su neophodni za logističku podršku i razvijanje novih sistema u Vojsci Srbije. Najniža plata u Vojsci Srbije ne bi trebalo da bude ispod 65.000 dinara.

– Povećanje zarada pripadnicima Vojske Srbije važno je zbog odbrane i bezbednosti države. Inače, ovaj sektor je ranije bio devastiran i gotovo pred ukidanjem, a onda je država krenula da ulaže i praktično oživljava najvažniju polugu u zaštiti zemlje. Zbog toga je i ovo povećanje plata vojnicima i civilima koji rade pri Vojsci Srbije značajno – kaže analitičar Dejan Miletić.

Teška vremena

On ističe da Srbija ima mogućnosti da povećava zarade, što je retkost u ovim teškim vremenima.

– Malo koja država može da kaže da je povećala zarade i da ima viška novca za to. A mi imamo dobro poslovanje i države i privrede koje će se nastaviti i u ovoj godini, što omogućava da država iz budžeta može da izdvoji novac za veće zarade. Biće još mogućnosti za dalje uvećavanje primanja lekara, nastavnika…

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da očekuje da ove godine prosečna plata u Srbiji bude 720 ili 730 evra.

– Imamo dovoljno novca na računu, imamo dovoljno gasa, kontrolišemo cene goriva i osnovnih životnih namirnica, pokušavajući tako da držimo pod kontrolom inflaciju u Srbiji. Brinemo i građanima i nijedan projekat nismo zaustavili do sada. Inflacija će po projekciji iznositi oko osam odsto, tako da su ova povećanja znatno iznad nivoa inflacije, a prema podacima za prva tri kvartala 2022. godine, realan rast plata u našoj ekonomiji iznosi oko dva odsto, tako da smo uprkos inflaciji i veoma teškim uslovima života i poslovanja u celom svetu održali životni standard građana Srbije – rekao je ministar Mali.


Isplata uvećane penzije

Januarske penzije, uvećane za 12,1 odsto, danas dobija najveći broj penzionera, iz kategorije zaposleni. Penzije će 10. februara stići onima koji ih dobijaju na kućne adrese ili podižu na šalterima pošta.

Prethodno su već isplaćene poljoprivrednim i vojnim penzionerima, 4. i 6. februara, dok su 2. februara prvi uvećane penzije primili korisnici iz kategorije samostalnih delatnosti.

To je drugo, takoreći uzastopno povećanje penzija, posle novembarskog koje je iznosilo oko 9 odsto, tako da su kumulativno uvećane za preko 20 odsto, što je najveće povećanje do sada.

Tako sada prosečna penzija iznosi skoro 38.000 dinara.

Gubitaši bez povišice

Povećanje plata nije dobilo svih 600.000 zaposlenih u javnom sektoru. U javnim preduzećima u kojima radi 82.996 radnika na povišicu nisu mogli da računaju oni čija preduzeća posluju u minusu. Vlada nije odobrila povećanje Elektroprivredi Srbije, zbog gubitaka od oko milijardu evra, ali i pored toga, prosečna neto plata u EPS-u je oko 97.000 dinara.

Povećan i minimalac

Minimalna zarada u Srbiji od 1. januara iznosi 40.020 dinara, a ovo povećanje dobilo je oko 400.000 radnika. Kako je minimalac doskoro bio 35.000 dinara, najniža zagarantovana primanja viša su za 5.000 dinara, što je procentualno najveće povećanje do sada, od čak 14,3 odsto.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare