MIROVIĆ: Narodno pozorište u Subotici u funkciji do kraja ove godine 

„Pokrajinska vlada, preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, finansiraće završne radove na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji Narodnog pozorišta u Subotici, sa dodatnih 674 miliona dinara. Pod svodovima Narodnog pozorišta u ovoj godini imaćemo prve nastupe subotičkih umetnika i umetnika iz zemlje i sveta“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović danas u Subotici, nakon potpisivanja ugovora za izvođenje VIII/2 faze radova.

Ukupna vrednost ugovora iznosi 1,15 milijardi dinara sa PDV-om, od čega je Ministarstvo kulture obezbedilo 400 miliona, a Grad Subotica 80 miliona dinara.

„Subotica će dobiti objekat koji će biti hram kulture i sedište kulturnih zbivanja, a u budućnosti, verujem, i mesto kojim ćemo se ponositi i gde će umetnici imati prostor i uslove dostojne ovako velikog i uspešnog grada. Uz brojne izazove i probleme možemo da kažemo da ćemo biti generacija koja će završiti radove na rekonstrukciji Narodnog pozorišta u Subotici, i da ćemo u ovoj godini Pozorište vratiti u funkciju. Iz želje da ubrzamo radove, Pokrajinska vlada je za rekonstrukciju u ovoj poslednjoj fazi izdvojila novac u prošlogodišnjem rebalansu budžeta i ta odluka je ubrzala proceduru i dovela do plana da radove završimo ove godine. Uspeli smo kao tim uz međusobnu koordinaciju da obezbedimo sredstva da radovi počnu“, izjavio je Mirović.

Predsednik je najavio da će Subotica ove godine dobiti novi akvapark i spa centar, što je još jedna zajednička investicija Vlade Srbije, Pokrajinske vlade i Grada Subotice.

„Suboticu očekuje i rekonstrukcija odnosno rehabilitacija velikog broja ulica. I taj posao ćemo zajednički finansirati sa Gradom“, istakao je Mirović.

Prema rečima gradonačelnika Subotice Stevana Bakića, sa ovom fazom biće okončani svi završni građevinsko-zanatski radovi u svim blokovima zgrade osim u koncertnoj dvorani, koja je sama po sebi zasebna celina i radiće se u narednoj fazi. Narodno pozorište će na raspolaganju imati glavnu pozorišnu salu, kamernu scenu, probne sale kao i sve potrebne prostore za rad glumaca, tehnike i administracije.

„Dugujemo zahvalnost predsedniku Republike, Vladi Srbije i Pokrajinskoj vladi na velikoj pomoći ne samo kada je reč o finansiranju radova na Narodnom pozorištu, već i za podršku koju nam pružaju u realizaciji projekata u svim oblastima – saobraćajnoj infrastrukturi, ekologiji, sportu“, izjavio je gradonačelnik Bakić.

Ugovor su potpisali načelnica Gradske uprave Marija Ušumović Davčik i direktor „SMB gradnje“ Predrag Petričević.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i direktor Narodnog pozorišta Miloš Nikolić.

Pokrajinska vlada

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare