ZELENSKI: POBEDA UKRAJINE ĆE PROMENITI SVET! Konašenkov otkrio šta su Rusi gađali u Harkovu! Sledi kontraudar! Sunak: Uz Ukrajinu do pobede ove godine! 

Zelenski: Pobeda Ukrajine će promeniti svet

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je u britanskom parlamentu da će pobeda Ukrajine nad Rusije promeniti svet i odvratiti buduće agresore. 

„Pobeda će promeniti svet i ovo će biti promena koja je svetu odavno potrebna“, kazao je Zelenski u obraćanju u britanskom parlamentu, preneo je Rojters. Zelenski je istakao da Velika Britanija korača s Ukrajinom ka, kako je rekao, najvažnijoj pobedi naše današnjice, koja će biti pobeda nad samom idejom rata.

Obraćajući se britanskim poslanicima, Zelenski je pozvao saveznike da isporuče Ukrajini avione, preneo je AP. „Borbene letelice za Ukrajinu – krila za slobodu“, naglasio je on.

On se zahvalio Britaniji rekavši da je pružila ruku pomoći kada svet još nije shvatio kako da reaguje i posebno bivšem premijeru Borisu Džonsonu na podršci. Nakon posete Britaniji, Zelenski će večeras otputovati u posetu Francuskoj, javila je francuska BFM TV. 

Američki novinar optužio SAD za napad na „Severni tok“

Američki ronioci su tokom vežbi NATO-a „Baltops“, na leto 2022. godine, ispod cevovoda „Severnog toka“ postavili eksploziv, tvrdi američki novinar Sejmur Herš 

Sunak: Želimo odlučujuću vojnu pobedu Ukrajine na bojnom polju ove godine!

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je danas da njegova vlada želi da ove godine vidi odlučujuću vojnu pobedu Ukrajine na bojnom polju

Saopštenje Ministarstva odbrane Rusije

◾Ruske oružane snage uništile su u Harkovskoj oblasti ukrajinski pogon za modernizaciju bespilotnih letelica;
◾U području Hersona, u okviru protivartiljerijske borbe, Oružane snage RF su uništile minobacačku posadu Oružanih snaga Ukrajine;
◾ Gubici Oružanih snaga Ukrajine likvidirale su u Krasnom Limanu više od 130 vojnika;
◾Ruske oružane snage su za dan uništile više od 140 vojnika Oružanih snaga Ukrajine u području Donjecka;
◾Ruske oružane snage su likvidirale 75 neprijateljskih vojnika u području Ugljedara i Vodjanova u DNR;
◾Oružane snage RF uništile su dva skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine kod Avdejevke i Slavjanska u DNR.

 

 

Oglasio se Zelenski iz Londona, Sunak govorio o „Putinovoj agresiji“

„Velika Britanija bila je jedna od prvih koja je pritekla u pomoć Ukrajini. Danas sam u Londonu kako bih lično zahvalio britanskom narodu na potpori i premijeru Rišiju Sunaku na njegovom vodstvu“, rekao je ukrajinski predsednik.

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je danas da njegova vlada želi da ove godine vidi odlučujuću vojnu pobedu Ukrajine na bojnom polju.

„Naš cilj ostaje da obezbedimo pobedu Ukrajine u ovom sukobu“, rekao je Sunak u parlamentu, preneo je Rojters.

On je istakao da će Britanija nastaviti da podržava Ukrajinu kako bi obezbedila njenu odlučnu vojnu pobedu na bojnom polju ove godine.

Sunak je rekao da je Britanija vodeći evropski saveznik Ukrajine u NATO i da će povećati finansiranje njenih oružanih snaga, preneo je Bi-Bi-Si.

On je kazao da će Britanija biti sa Ukrajinom sve dok se ne obezbedi poraz Putinove „ničim izazvane agresije“.

 

Kijev priprema kontraofanzivu?

Vršilac dužnosti šefa LNR Leonid Pasečnik tvrdi je situacija na liniji dodira sa ukrajinskim snagama u Lugansku veoma teška.

London uvodi nove sankcije

Velika Britanija je najavila nove sankcije Rusiji: na spiskovima je 15 fizičkih i pravnih lica

 

Zelenski u Velikoj Britaniji

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas će posetiti Veliku Britaniju i sastati se sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom, saopštila je Sunakova kancelarija.

 

Maročko: Kijev prikriva stravične gubitke

„Ukrajinsko rukovodstvo je poslalo specijalna naređenja trupama i civilnim strukturama da prikriju stvarne ljudske gubitke u zoni aktivnih neprijateljstava“, tvrdi Andrej Maročko, potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji.

Alaudinov: Ulične borbe u Bahmutu

Ruske jedinice nastavljaju uspešno napredovanje u Artjomovsku (ukrajinski Bahmut), nekoliko ulica grada je zauzeto, rekao je Apti Alaudinov, komandant specijalne jedinice Ahmat jutjub kanalu Solovjov lajv.

„Grupa Vagner i jedinice ruskog Ministarstva odbrane koje vrše blokadu Artjomovska, veoma uspešno vode operacije. Napredovale su u samom gradu, okruživši ga sa desne strane. Zauzeto je već nekoliko ulica“, rekao je Alaudinov.

Prema njegovim rečima, ima pomaka u pravcu autoputa koji vodi ka Konstantinovki.

„Ovo je jedini put kojim još postoji komunikacija između direktno blokiranih snaga i sredstava ukrajinske strane (u Artjomovsku) i njihove pozadine“, objasnio je komandant Ahmata.

 

Odesa

Uniformisana lica odvode muškarce sa železničke stanice, na društvenim mrežama navode da je reč o licima koja se upućuju na front, ali nema zvaničnih potvrda

Medvedčuk: Zelenski je kazna za Evropu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je peta kolona ne samo za Ukrajinu, već i za Evropu, izjavio je Viktor Medvedčuk, predsednik političkog saveta stranke Opoziciona platforma – Za život, koja je zabranjena u Ukrajini

Rogov: Front treba pomeriti 150 km!

Predsednik pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov izjavio je da treba pomeriti front 150 kilometara na zapad zbog isporuka ukrajinskoj vojsci raketa dugog dometa.

„GLSDB bombe imaju domet 150 km. Rizici su veliki i moramo delovati proaktivno. Ne treba da čekamo dok ne počnu da doleću u gradove koji se nalaze po dubini. Moramo čvrsto da pomerimo liniju razdvajanja, kako naši neprijatelji ne bi imali priliku da nanesu štetu“, rekao je Rogov.

 

Prvi snimci napada na Harkov

Generalštab Ukrajine: Udari na Harkov!

Ruska Federacija je tokom protekle noći izvela 8 raketnih udara u Harkovu, od kojih 5 – na civilnu infrastrukturu, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Kulemzin: Oborena 4 HIMARSA

Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin rekao je da su zahvaljujući radu PVO oborene 4 rakete koje su u utorak uveče na grad ispalile ukrajinske trupe iz HIMARS MLRS.

Ranije je saopšteno da su ukrajinske trupe u utorak uveče ispalile 4 rakete iz HIMARS MLRS na Budjonovski i Kalinjinski okrug Donjecka .

„Prema ažuriranim informacijama, juče u 23.30 časova 4 projektila koje su ukronacisti ispalili iz MLRS HIMARS oborene su zahvaljujući radu naše PVO“, napisao je Kulemzin u svom telegram kanalu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare