BELORUSKI NOVINAR OSUĐEN NA 8 GODINA STROGOG ZATVORA: Proglašen krivim za podsticanje mržnje i ugrožavanje nacionalne bezbednosti 

Beloruski novinar Andžej Počobut, predstavnik poljske manjine u Belorusiji, osuđen je danas na osam godina zatvora zbog „podsticanja mržnje“, saopštio je beloruski sud.

Počobut (49), dopisnik poljskog lista Gazeta viborča i aktivista za prava poljske manjine „proglašen je krivim za javne pozive na delovanje sa ciljem nanošenja štete nacionalnoj bezbednosti zemlje“, i za „podsticanje na mržnu“, naveo je beloruski Vrhovni sud u saopštenju.

Novinar čije suđenje je održano u regionalnom sudu u zapadnom gradu Grodnou, gde živi velika zajednica poljskog porekla, osuđen je na osam godina strogog zatvora, naveo je isti izvor.

Poljska je odmah osudila tu „nepravednu“ presudu koju je izrekla jedna „autoritarna zemlja“ za novinara, gonjenog zbog poziva na međunarodne sankcije protiv Belorusije.

Šefica beloruske opozicije u izgnanstvu Svetlana Tihanovska ocenila je tu presudu ličnom osvetom beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka prema novinaru, koji se nalazi u pritvoru od hapšenja u martu 2021.

„Učinićemo sve što možemo da ga oslobodimo sa svim drugim političkim taocima“, napisala je ona na Tviteru.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare