Neverovatan način da uštedite struju: Znate li koliko godišnje potrošite više ako se pogrešno tuširate?

Čitava planeta je u energetskoj krizi, a gotovo da nema medija koji nas svakog dana ne zasipa savetima na koje je sve načine moguće uštedeti struju. Situacija u Srbiji jednako je alarmantna, a otkako je uvedeno pravilo da se za smanjenu mesečnu potrošnju račun i dodatno umanjuje, mnogi su počeli da raže načine kako da što više uštede.

Ovo je prilično jednostavna matematika, koja pokazuje kolika je razlika u potrošnji ukoliko dok se tuširate isključujete vodu tokom sapunjanja. Iako mnogi misle „nije puno, ja stavim gel za tuširanje na brzaka“, cifra je i te kako nezanemarljiva.

Kao primer testirali smo protočni bojler od 18 kw/h, koji,kako piše Telegraf, za razliku od klasičnih bojlera nema kazan i troši struju samo kada ga uključite, tj, kada pustite da teče topla voda.

Potrošnja struje kod bojlera koji smo uzeli kao primer je 18 KW na sat (oko 0, 3 Kw na minut).

Kada je u pitanju klasično tuširanje, ono uglavnom izgleda ovako: kvašenje – sapunjanje – ispiranje.

Ukoliko uzmemo da sapunjanje traje oko 1 minut (a često mnogima traje i duže), jedna četvoročlana porodica koja se tušira jednom u toku dana, ukoliko isključi dotok vode dok se sapunja, uštedeće tog dana 4 x 0,3 KW/h, dakle – 1,2 KW/h dnevno.

Na mesečnom nivou to je oko 36 kW, a na godišnjem nivou čak – 438 KW/h. Ali to nije konačna cifra.

A leti? Ukoliko se tuširate više puta u toku dana, a leti to rade gotovo svi, dolazimo do proseka od oko 650 KW/h uštede godišnje… i to za protočni bojler, koji, za razliku od klasičnih bojlera, ima manju prosečnu potrošnju.

A za klasične bojlere? E, tu je ušteda (ili potrošnja) još veća.

Prema brojnim proračunima, protočni bojleri koje smo uzeli kao primer (zbog lakšeg izračunavanja) troše manje električne energije u odnosu na klasične bojlere s kazanom  (ako se gleda prosečan način korišćenja klasičnih bojlera, a to je da su uvek uključeni), tako da ukoliko imate klasični bojler (a takvih je više od 90% korisnika u Srbiji), ovu matematiku možete uvećati za još najmanje 30%, što je oko neverovatnih 850 KW/h godišnje.

I to samo ukoliko promenite jednu jedinu naviku – da isključite protok vode dok se sapunjate.

Poređenja radi: Jedna veš mašina godišnje pročeno potroši oko 170 – 190 KW/h, a to je čak 5 puta manje nego što troše oni koji ne „gase“ vodu dok se sapunjaju pri tuširanju, a po istom poređenju, na ovaj način potrošite više struje godišnje nego što potroše mašina za pranje veša, mašina za sušenje veša, mašina za pranje sudova, pegla i fen – zajedno.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare