AFERA SA KINESKIM BALONIMA SE NASTAVLJA: Posle SAD i Kanade još jedan uočen iznad Južne Amerike!

Bauk kineskih balona bilo osmatračkih, špijunskih ili meteoroloških i dalje kruži svetom. Kako javlja britanski Gardijan dok prvi nastavlja turneju duž SAD navodno je drugi ovakav balon primećen nad Južnom Amerikom.

„Imamo izveštaje o balonu koju leti preko Latinske Amerike“, rekao je portparol Pentagona Pat Rajder i dodao:

„Sada procenjujemo da li je to još jedan kineski balon za osmatranje“.

Pentagon američkim medijima nije precizirao tačnu lokaciju balona, ali jedan neimenovani izvaničnik iz ministarstva odbrane naveo je da on ne ide prema SAD.

Prema za sad nepotvrđenim informacijama balon je viđen iznad Kostarike, a kasnije i iznad Venecuele.

Američki državni sekretar, Entoni Blinken, odložio posetu Kini nakon upada kineskog balona na velikoj visini u vazdušni prostor SAD. 

U Južnoj Koreji u petak, Blinken je rekao da je razgovarao sa Vang Jijem, najvišim kineskim diplomatom, i „jasno stavio do znanja da prisustvo ovog balona za osmatranje u vazdušnom prostoru SAD predstavlja jasno kršenje suvereniteta SAD i međunarodnog prava“.

Blinken je, međutim, rekao da je rekao Vangu da su „Sjedinjene Države posvećene diplomatskom angažmanu sa Kinom i da planira da poseti Peking kada uslovi dozvole“.

„Prvi korak je izvlačenje ovog sredstva za osmatranje iz našeg vazdušnog prostora. To je ono na šta smo fokusirani“, rekao je on novinarima.

Kanali komunikacije su ostali otvoreni između dve zemlje, rekao je portparol Stejt departmenta, ističući da je putovanje samo odloženo, a ne i otkazano.

Blinken bi bio prvi američki državni sekretar koji je posetio Kinu od oktobra 2018, što je signaliziralo otopljenje posle perioda trvenja pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom.

Kina se izvinula zbog prisustva letelice u vazdušnom prostoru SAD, tvrdeći da se radi o meteorološkom balonu koji je odlutao od postojeće ruta, ali su američki zvaničnici jasno rekli da ne veruju u to objašnjenje.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare