VLADA SRBIJE ODLUČILA Mamama i ove godine 20.000 evra subvencije za prvi stan 

Vlada Republike Srbije donela je na predlog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju odluku o nastavku finansiranja subvencija za majke za kupovinu prve nekretnine u 2023. godini, piše Blic.

Reč je o iznosu novčanih sredstava za ostvarivanje prava za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta u 2023. godini.

Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti za ove namene je, kao i do sada, 20.000 evra. 

Uslovi

Da bi se ostvarilo pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta, potrebno je da je dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije, s tim što navedeno pravo može ostvariti majka.

Da bi majka novorođenog deteta ostvarila pravo na novčana sredstva, učešće u kupovini odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta potrebno je da prvi put stiče u svojinu kuću ili stan. Osim toga, pravo na subvenciju može ostvariti i majka koja je strani državljanin, ako je dete rođeno na teritoriji Republike Srbije i/ili je državljanin Republike Srbije.

U 2022. stiglo 295 zahteva

Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je tokom 2022. godine stiglo 295 zahteva za dodelu subvencija za prvi stan na osnovu Odluke o pravu na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta.

Rešeno je 77 zahteva, 32 odbijeno, a preostalih skoro 200 zahteva je jos u fazi obrade. Najviši iznos isplaćene subvencije je 20.000 evra, dok je najniža isplaćena subvencija 6.700 evra.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare