OD SEPTEMBRA SOFTVER PRATI UČENIKE! Ministar Ružić upravo najavio novine u školama širom Srbije, EVO ŠTA SE PRATI I KONTROLIŠE!

Od naredne školske godine trebalo bi da počne s radom softver koji će pratiti fizički razvoj i razvoj motoričkih sposobnosti učenika, najavio je danas ministar prosvete Branko Ružić na prvoj konferenciji „Škola i školski sport – mesto gde rastem, učim i vežbam“.

– Pokretanje softvera biće zapravo kruna reformisanja programa fizičkog vaspitanja, započetog 2017. godine. Ono što je važno je da će softver omogućiti nastavnicima i učiteljima da imaju uvid u fizički razvoj i motoričke sposobnosti učenika i da na osnovu toga prilagode rad u školi i daju predlog odgovarajućih fizičkih aktivnosti i vežba koje treba da rade u školi, ali i van nje – naveo je Ružić.

O uvođenju ovog softvera Kurir je prvi pisao još pre tri meseca kada smo objasnili i da će softver pratiti fizički razvoj i razvoj motoričkih sposobnosti učenika počev od trećeg razreda osnovne škole (u prva dva razreda predviđeno je samo praćenje fizičkog razvoja učenika), kao i svih srednjih škola.

Učitelji i nastavnici fizičkog i zdravstvenog vaspitanja radiće testiranja učenika na početku (septembar-oktobar) i na kraju svake školske godine, a detaljnije o ovom softveru možete pročitati NA OVOM LINKU.

Inače, ministar Ružić je na konferenciji naveo i da će u narednom periodu Ministarstvo prosvete imati pomoć i podršku Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu u unapređivanju praćenja fizičkog razvoja i motoričkih sposobnosti učenika.

Istakao je da su fizičke aktivnosti i bavljenje sportom u školskom uzrastu jedan od najvažnijih faktora uticaja na pravilan razvoj i rast i da nastava fizičkog i zdravstvenog vaspitanja utiče i na prevenciju i sprečavanje vršnjačkog nasilja – prvenstveno kroz preventivni rad u školama.

PRIJAVA PROJEKTA

U fiskulturne sale uloženo 48 miliona dinara

Ministarstvo prosvete je u poslednje tri godine u objekte osnovnog obrazovanja, u opremanje fiskulturnih sala, investiralo više od 48 miliona dinara, rekao je ministar Ružič i pozvao sve škole da prate konkurse i prijave svoje projekte.

Ministar Ružić je naveo da je i u Strategiji razvoja obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji do 2030. godine, školski sport prepoznat kao strateški značajna podrška obrazovno-vaspitnim ustanovama u jačanju njihove vaspitne funkcije, te se, u cilju razvoja zdravih životnih stilova i odgovornog odnosa prema zdravlju, posebna pažnja posvećuje njegovom unapređivanju, a kao mere, između ostalih su predviđene – formiranje novih sportskih sekcija na nivou škole, uključivanje većeg broja učenika u školska opštinska sportska takmičenja, ispitivanje interesovanja učenika za školskim sportskim aktivnostima i potreba roditelja za uključivanjem dece u sportske aktivnosti, popularizacija ženskog sporta, izgradnja i adaptacija i investiciono ulaganje i održavanje fiskulturnih sala i terena.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare