MASAKR U SINAGOGI U JERUSALIMU: Hamas zvanično preuzeo odgovornost za napad!

Palestinski Hamas zvanično je preuzeo odgovornost za napad na sinagogu u Jerusalimu u kome je ubijeno sedam, a ranjene tri osobe. Savet bezbednosti UN jednoglasno je osudio taj čin.

Napadač koji je pucao na vernike koji su izazili iz sinagoge u severnom delu Istočnog Jerusalima Alkam Kairi (21) ubijen je u okršaju sa policajcima pokušavajući da pobegne. 

Iz jerusalimske Hitne pomoći prvobitno su rekli da je ranjeno deset osoba, da bi ta cifra bila revidirana na tri.

Hamas je zvanično preuzeo odgovornost za napad. Portparol Hamasa u Jerusalimu Muhamed Hamada rekao je da ta grupa „pozdravlja čin koji dolazi kao prirodan odgovor na napade na džamiju Al Aksa“ i raciju izraelske vojske u izbegličkom kampu Dženin u četvrtak, u kojoj je ubijeno devet Palestinaca i još 20 ranjeno u vatrenom obračunu.

„Palestinski narod nikada neće zaboraviti svoje mučenike“, dodao je Hamada.

U međuvremenu, svih 15 država članica Saveta bezbednosti UN je na vanrednoj sednici osudilo teroristički napad u istočnom Jerusalimu u kome je u petak poginulo sedam osoba, a troje teško ranjeno, izjavilo je dvoje diplomata UN za Tajms of Izrael.

Sednica UN je bila održana iza zatvorenih vrata, a predstavnici Izraela i Palestine nisu bili pozvani. Sednica je bila sazvana dan ranije zbog racije izraelske vojske u izbegličkom kampu Dženin na Zapadnoj obali 26. januara.

Zasedanje Saveta bezbednosti UN su tražili Ujedinjeni Arapski Emirati, Kina i Francuska zbog rastuće napetosti između Izraela i Palestinaca, ali nije postignut konsenzus o tome kako rešiti ovu najnoviju eskalaciju nasilja.

Predstavnik SAD je na sednici rekao da Palestinci ne treba da preduzimaju „unilateralne mere“ u UN, a ruski predstavnik je izjavio da bi Moskva podržala takvu palestinsku inicijativu, piše Kurir.

Portparol UN Stefan Dižarik saopštio da je generalni sekretar UN Antonio Guteres „duboko zabrinut“ trenutnom eskalacijom nasilja u Izraelu i na okupiranoj palestinskoj teritoriji i pozvao na uzdržanost.

Guteres je oštro osudio napad u sinagogi na periferiji Jerusalima.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare