OPŠTA DRAMA U HRVATSKOJ: Policija uhapsila 4 osobe zbog isplovljavanja blokirane RUSKE JAHTE, pod istragom još četvoro 

Hrvatska policija uhapsila je četiri osobe, od osam koje se nalaze pod kriminalističkom istragom zbog isplovljavanja ruske jahte koja je bila pod blokadom i usidrena u luci Betini na hrvatskom ostrvu Murter, saopšteno je danas u Zagrebu.

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je da je u sklopu kriminalističkog istraživanja zbog isplovljavanja jahte „IRINA VU“ iz Hrvatske u oktobru 2022, policija na području splitsko-dalmatinske policije privela nekoliko osoba.

U toku je sprovođenje dokaznih radnji, pretraživanja domova i drugih prostorija na više lokacija, a mediji navode da su uhapšene četiri osobe, navodno troje članova posade, dok je četvrti bivši kapetan prethodne posade.

O isplovljavanju jahte pod sankcijama EU, SAD i Velike Britanije saznalo se tek početkom januara.

Luksuzna jahta vredna oko pet miliona evra, u vlasništvu je firme ruskog oligarha bliskog Vladimiru Putinu, Ališera Usmanova.

Iako je imala zabranu isplovljavanja, jahta je doplovila u Dubrovnik odakle je u oktobru isplovila prema Turskoj.

Mediji ističu da bi izašla iz hrvatskih teritorijalnih voda, jahta je morala u Dubrovniku da prođe policijsku i graničnu kontrolu, kao i kontrolu Lučke kapetanije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je nedavno nezadovoljstvo zbog nestanka blokirane jahte i poručio da će odgovorni odgovarati.

Ministar saobraćaja Oleg Butković smenio je ranije zbog tog slučaja načelnika sektora za sigurnost plovidbe, lučkog kapetana u Šibeniku i šefa ispostave u Betini.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare