DVA SCENARIJA ZA KOSOVO! VUČIĆ SAOPŠTIO MINISTRIMA 3 VAŽNA ZAHTEVA – ANALITIČARI: Pred nama skupštinska rasprava, ili REFERENDUM!

Sednica Vlade Srbije, na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić izvestio ministre o predlogu „međunarodne petorke“ za Kosovu i Metohiju, mogla bi da bude najznačajnija u modernoj istoriji Srbije, a Vučić je od članova kabineta u Nemanjinoj tražio tri stvari: punu posvećenost, marljivost i još žešći i snažniji rad u budućnosti. Predsednik Srbije se zatim u večernjim časovima obratio naciji, a analitičari ocenjuju za Kurir da bi neki od sledećih koraka mogli biti ili skupštinska rasprava ili raspisivanje referenduma o kosovskom pitanju.

Najteži sastanak

U saopštenju sa sednice, koja je trajala oko sat i po, navodi se da je predsednik Vučić zatražio od članova Vlade punu posvećenost, marljivost, još žešći i snažniji rad u budućnosti, a dogovoreno je da predsednik, Vlada Srbije i svi organi izvršne vlasti rade sinhronizovano i jedinstveno.

Vučić je ranije, nakon sastanka prošlog petka s međunarodnom delegacijom, koju su činili specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, ali i savetnik nemačkog kancelara za spoljnu politiku i bezbednost Jens Pletner, izaslanik francuskog predsednika Emanuel Bone i savetnik italijanskog premijera za spoljnu politiku i bezbednost Frančesko Talo, rekao da je ovo bio možda najteži sastanak dosad, ali da će, pre konačne odluke, o svemu obavestiti i Vladu, Skupštinu Srbije, predstavnike stranaka, ali pre svega građane.

I premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je da „ništa neće biti sakriveno od naroda“ i da će o svemu zapravo odlučivati građani Srbije.

Nekadašnji šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović kaže za Kurir da rečenica da će „građani odlučivati o svemu“ za njega, ali i za većinu znači raspisivanje referenduma o kosovskom pitanju, što je svakako jedan od mogućih scenarija.

Šta je na stolu

– Naravno da referendum ne isključuje skupštinsku raspravu, unutrašnji dijalog… Razgovori s političkim partijama imaju smisla kao priprema za rasprave u Skupštini. Naglašavam ozbiljnost situacije i smatram da su, više nego ikada ranije, neophodne odgovornost, puna istina i otvorenost, jer je trenutak kada se odlučuje o opstanku celovitosti i slobodi. Važno je da se građanima otvoreno kaže da bi saglasnost za ulazak tzv. države Kosovo u UN bilo faktičko priznanje nezavisnosti nečega što je stvoreno silom i bezakonjem. Sada je trenutak da budemo načisto, iskreni i odgovorni i prema sebi, ali i prema budućim generacijama. Zapad očigledno ne želi celovitu i nezavisnu Srbiju, već fragmentiranu, pokorenu i poslušnu, bez Rusije i Kine kao strateških partnera – kazao je Jovanović, prenosi Kurir.

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže za Kurir da je teško pretpostavljati bilo šta dok javnost nije upoznata šta je konkretno bio predlog „velike petorke“.

– Vlada je upoznata, ali tu neće biti donesene odluke. Ako je pitanje statusa države, onda se raspisuje referendum, ako nije, onda postoje drugi mehanizmi, ali znaju se procedure za sve. Pre toga moramo saznati šta je tačno na stolu – kazao je Milivojević.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kazao je da Priština ne poštuje sve što je dogovoreno i da se sada na njih vrši pritisak zapadnih zemalja da se realizuje ZSO.

– Vučićev posao je da se suočava s problemima, da ih u dogovoru sa ostalim političkim subjektima, sa izvršnom vlašću, sa parlamentom rešava i na njemu je da inicira i mislim da je on to već rekao nakon sastanka s „petorkom“, da će obaviti konsultacije sa svim ključnim akterima na našoj političkoj sceni. Na njemu je da inicira traženje našeg puta u rešavanju kosmetskog problema. U javnosti se stvorila prilično velika tenzija, a francusko-nemački predlog samo je osnova za razgovor – kazao je Drecun za RTS.

Ivica Dačić, šef diplomatije: 

Formiranje ZSO suštinsko pitanje

Šef diplomatije i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić kazao je da je formiranje ZSO suština Briselskog sporazuma, da nije predviđeno da bude nevladina organizacija i da će Srbija „insistirati na njenom hitnom formiranju, kao preduslovu razgovora o nekom političkom planu ili predlogu o rešenju između Beograda i Prištine“.

Dačić je kazao i da je „u ovakvim situacijama od suštinskog značaja za vitalne državne i nacionalne interese da u državi postoji političko i državno jedinstvo“, ali da bi neke opozicione stranke podržale sve što se traži i „čak bi i dodale nešto što niko nije ni napisao“:

– Imate i drugi deo opozicije, koji na svoj način ima negativnu ulogu, zato što podstiče ratne bubnjeve onda kada im vreme nije. Najvažnija stvar je mudro i odlučno nastaviti dijalog, s jasnim ciljem da mi želimo da budemo deo modernog sveta, želimo u EU i želimo ekonomski razvoj – rekao je Dačić.

Peter Stano: 

Borelj će obavestiti šefove diplomatije EU o dijalogu

Visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj obavestiće šefove evropskih diplomatija o narednim koracima u procesu normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, saopštio je juče portparol EU Peter Stano. Borelj će ministre inostranih poslova na sastanku obavestiti i o prošlonedeljnoj poseti delegacije Kosovu i Srbiji, najavio je Stano i dodao da će se o detaljima govoriti posle sastanka ministara spoljnih poslova EU.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare