OD OVE OPAKE BOLESTI U SRBIJI JE PROŠLE GODINE OBOLELO VIŠE OD 42.000 LJUDI: Ove loše navike mogu da dovedu do teških OBOLJENJA

Od raka pluća, dojke, debelog creva, grlića materice i prostate u Srbiji je prošle godine obolelo više od 42.000 ljudi,izjavio je direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Milan Žegavac.

– Najčešće se radi o karcinomu pluća, otprilike oko 7.000 obolelih, zatim karcinom dojke – oko 4.600, debelog creva preko 4.000 obolelih pacijenata – naveo je on za RTS i istakao da statistički gledano svaka osma žena tokom života dobije karcinom dojke, prenosi Kurir.

On je naveo da se na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije godišnje leči oko 12.000 obolelih, od čega je 6.000 pacijenata sa novootkrivenim malignitetom, kao i da je tokom prošle godine oko sedamdesetoro dece lečeno na Institutu.

– Prošle godine smo imali oko 4.500 operacija, ozračili smo preko 4.000 pacijenata, kod nas se dnevno zrači u proseku 350 pacijenata, a hemioterapiju dnevno primi oko 150 pacijenata, na godišnjem nivou preko 35.000 hemioterapija je primenjeno.

Na Institutu je upravo primena hemioterapija „usko grlo“ i na tome mora u budućnosti da se radi – rekao je dr Žegavac i upozorio da su dve trećine faktora koji izazivaju karcinom faktori na koje možemo da utičemo.

– Prevashodno pušenje, kao broj jedan, zatim telesna težina, nedostatak fizičke aktivnosti, alkoholizam, koji se vrlo često sada na svim skupovima spominje kao vrlo važan faktor za nastanak karcinoma – naveo je dr Žegavac, apelujući da je skrining najvažnija stvar:

– Nama je najvažnije kada nađemo karcinom u pretkliničkoj fazi, u toj fazi kada ga otkrijemo, maltene je izlečiv, i to je ono na čemu moramo da radimo.

Svetska zdravstvena organizacija i Međunarodna agencija za istraživanje raka upozoravaju da su maligne bolesti u svetu u porastu, dok stručnjaci predviđaju da će tokom života jedan od pet muškaraca i jedna od šest žena oboleti od raka, a jedan od osam muškaraca i jedna od 11 žena umreti od nekog oblika ove opake bolesti.

Gorica Đokić iz udruženja za borbu protiv raka jajnika „Progovori“ kaže za Kurir da su podaci alarmantni te i da je prevencija temelj zdravlja:

– Svaka žena treba barem jednom godišnje da poseti ginekologa, a ako organizam šalje neke signale, to treba da uradi i češće. Ja to najbolje znam jer sam se borila s rakom jajnikaIsto važi i za muškarce, treba osluškivati organizam i ne plašiti se otići kod lekara na pregled. Takođe, treba voditi računa i o stilu i načinu života. Preporuka je da trebaživeti bez cigareta, alkohola i hraniti se zdravo.

Svetska zdravstvena organizacija s Međunarodnim udruženjem za borbu protiv raka svakog 4. februara obeležava Svetski dan borbe protiv raka.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare