MAKRON NE POPUŠTA PRED MASOVNIM PROTESTIMA: Francuska vlada usvojila reformu penzija uprkos milion ljudi na ulicama

Francuska vlada usvojila je danas na sastanku Saveta ministara reformu penzija, pokazujući rešenost da ide do kraja bez popuštanja prema zahtevima sindikata, koji nameravaju da nastave proteste i štrajkove protiv vodećeg projekta predsednika Emanuela Makrona.

Ministar za rad Olivije Diso izjavio je posle sastanka da neće biti pomeranja starosne granice za odlazak u penziju i da će ostati kao u predloženoj reformi, odlazak sa 64 godine.

Sindikati i deo opozicije najviše osporovaju tu zakonsku starosnu granicu, koja je do sada bila 62 godine.

Posle prvog dana štrajka i protesta širom Francuske održanog u četvrtak kada se okupilo između jedan i dva miliona ljudi, vlasti pokušavaju da minimiziraju proteste, već navode da se drže plana.

Francuska vlada se nada da će rasprava u parlamentu biti brza i da bi reforma mogla da stupi na snagu već narednog leta.

Naredno veliko okupljanje Francuza protiv reforme zakazano je za 31. januar.

Francuska je jedna od evropskih zemalja u kojoj je zakonska starosna granica za odlazak u penziju najniža, a da penzijski sistemi nisu potpuno uporedivi. U Nemačkoj, Belgiji ili Španiji odlazak u penziju je sa 65 godina, a sa 67 u Danskoj.

To pomeranje starosne granice nije popularno u stanovništvu, jer se prema anketama, 68 odsto Francuza tome protivi.

Francuska je doživela niz velikih reformi penzija poslednjih 30 godina kako bi odgovorila na starenje stanovništva i pogoršanje finansijske situacije svojih fondova.

Gotovo svaki put kada je najavljeno pomeranje starosne granice, u Francuskoj su bili protesti.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare