MALI LUKA (5) VODI SVOJU ŽIVOTNU BITKU: Prošle zime ostao bez oca, a sada se bori sa bolešću koja mu je već ODUZELA VID I GOVOR!

Korona je malom Luki prošle zime odnela oca, a danas, godinu dana kasnije Luka Stajković (5) iz Beograda hrabro bori za sopstveni život sa drugom opakom bolešću zbog koje ne govori, ne hoda niti može samostalno da se hrani.

Zloćudni tumor na mozgu agresivno napreduje, zahvatio mu je i kičmu, a za njegovo dalje lečenje potrebno je više od 47 miliona dinara. Sredinom decembra 2022. godine, ovaj mali petogodišnjak završio je na operacionom stolu, nakon što se te večeri svojoj majci požalio na snažne glavobolje koje su mu izazivale mučninu i povraćanje.

Luka Stajković
FOTO: FONDACIJA BUDI HUMAN

Dijagnoza koja je usledila nakon obavljenog skenera, zahtevala je hitnu operaciju – ugrađuju mu VP Shunt, kako bi preživeo do glavne operacije koja je podrazumevala uklanjanje tumora.

– Nakon devet sati provedenih na operacionom stolu, Luka iz te sale izlazi kao pobednik. Tumor je odstranjen, ali kako je sam zahvat nosio velike rizike, tako je kod mog sina došlo do pojave mutizma. Luka ne govori, ne hoda, ne žvaće. Vezan je za krevet i kolica – sa knedlom u grlu govori njegova majka Aleksandra, prenosi Kurir. Aleksandra je prošle godine od posledica korona virusa izgubila muža i ostala sama sa dvoje male dece.

Međutim, muke ovog mališana samo su se nizale. Histopatološki nalaz ukazao je na maligni tumor Meduloblastoma CNS Who Gradus 4 – najagresivniji i najopasniji stepen, koji je za kratko vreme metastazirao.

– Tri nedelje nakon operacije prešli smo na dečju onkologiju kako bi nastavili lečenje hemoterapijom i zračenjem. Kontrolni magnet pokazuje da je kod Luke za samo 21 dan usledila metastaza, da se tumor raširio niz kičmu, kičmeno stablo i nažalost, vratio se na mozak. Lukino dalje lečenje iziskuje velike troškove i našoj porodici je potrebna pomoć u vidu donacija, kako bi on ozdravio i ponovo se igrao sa svojom mlađom sestricom, kojoj trenutno najviše nedostaje – kaže Aleksandra i unapred se zahvaljuje svim ljudima dobre volje koji imaju mogućnost da im pomognu.

Pomozimo Luki!

Luki možete pomoći:

SMS porukom 1427 na broj 3030

Računi:

Dinarski – 160-6000001511388-53

Devizni – 160-6000001512030-67

IBAN – RS35160600000151203067

SWIFT/BIC – DBDBRSBG

Humanitarna fondacija „Budi human“ prikuplja novčana sredstva za nastavak Lukinog lečenja u zemlji i inostranstvu, za lekove, suplemente, troškove smeštaja kao i za putne troškove.

Pomozimo Luki da ozdravi i da ima detinjstvo kao i svi njegovi vršnjaci, da se ponovo smeje, igra, trči i druži.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare