Noćas TAČNO U PONOĆ pogledajte u nebo i ŽELJA ĆE VAM SE SIGURNO OSTVARITI! Sutra obeležavamo BOGOJAVLJENJE, a prate ga brojni lepi običaji: Evo šta sve devojke treba da urade

Srpska pravoslavna crkva i vernici 19. januara proslavljaju Bogojavljenje, a za ovaj praznik vezuje se mnogo lepih običaja!

Bogojavljenje se slavi 19. januara, na dan kada je 30. godine naše ere, Isus Hrist – koji je dotle, kao drvodelja, živeo uz majku i njenog muža Josifa – napunivši tri decenije, pozvao Jovana Preteču da ga u reci Jordanu krsti, piše Žena Blic.

Po krštenju, koje je obavljeno trostrukim poranjanjem u vodu, otvorilo se nebo iz kog se začuo glas Boga Oca koji je obznanio da je Isus sin njegov, a na Isusa je u vidu goluba sleteo Sveti Duh.

Otuda se na Bogojavljenje pravoslavni vernici pozdravljaju drevnim pozdravom:

„Bog se javi – Zaista se Bog javi“.

U našem narodu se Bogojavljenje drugačije naziva Vodice ili Vodokršće, pa otuda i naziv povorke. Osim tog, postoji obilje obreda i običaja s vodom, posebno usled tog što se verovalo u lekovitost i čudotvornost bogojavljenske vode (vodice).

Opšte je poznato da je najčešći običaj da se u ponoć na bogojavljensku noć pogleda kroz prozor i zamisli želja. Veruje se da se baš na ovaj dan, u noći između 18. i 19. januara, u ponoć, otvaraju nebesa i da se ispunjavaju baš sve želje. 

Nekada je najviše bilo rasprostranjeno da svi ukućani, okrenuti istoku, preskoče preko sekire i vatralja sa žarom, a zatim otpiju po gutljaj „nenačete“ vode, izgovarajući pritom: „Prođoh sablju – ne posekoh se, prođoh vatru – ne izgoreh se, prođoh vodu – ne udavih se!“

Većina obreda je podstaknuta željom za zdravljem. Radi tog je bilo uobičajeno da se izjutra, pre sunca, obavi ritualno kupanje u reci.

Devojački običaji

Verovanje kaže da će neudate devojke koje nanoć pred Bogojavljenje pod jastuk pred spavanje stave ogledalce, sanjati muškarca za koga će se udati.

Postoji još jedan devojački običaj koji nalaže da na današnji praznik devojke od testa naprave četiri loptice. U tri treba da stave po papirić sa imenom svoje simpatije, a jedan ostavljaju prazan.

Te loptice se potom stavljaju u ključalu vodu, i ona koja prva izbije na površinu je prava ljubav devojke. Ukoliko na površinu ispliva prazna loptica, znači da devojka još uvek nije upoznala onog koji joj je suđen.

Ljudi veruju i da vreme na Bogojavljenje pokazuje i kakvo će vreme biti cele godine. Tako će, ukoliko pada sneg i bude hladno, cela godina biti rodna. Nasuprot tome, ako je vreme vedro, godina će biti sušna. Ako je ovaj dan naročito kišovit, to znači da nas čekaju poplave.

Od pre desetak godina kod nas je obnovljen stari običaj da se u reku baci krst, a mladići se takmiče da do njega stignu i prvi ga uhvate.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare