POSKUPELA I REGISTRACIJA Nove cene polise obaveznog osiguranja automobila

Polisa obaveznog osiguranja od autoodgovornosti skuplja je od 1. januara 2023. godine za 12 do 15 odsto, potvrđeno je Udruženju osiguravača Srbije (UOS). Kako su nam objasnili, procenat poskupljenja polise osiguranja varira od društva do društva, ali ne prelazi 15 odsto i važi za sve kategorije motornih vozila.

„Polisa osiguranja je samo jedan deo ukupnih troškova za registraciju motornih vozila, ona je u nadležnosti osiguravajućih društava i jedino to poskupljuje. Dakle, ako je cena polise pre poskupljenja bila 10.000 dinara, ona će sada koštati najviše 11.500, dok cena tehničkog pregleda i visina taksi koje se plaćaju prilikom registracije vozila ostaju nepromenjeni“, naglasili su u Udruženju osiguravača Srbije, piše Blic.

Nove cene polise obaveznog autoosiguranja ovog puta je odobrila i Narodna banka Srbije, koja je, podsetimo, prošlogodišnje poskupljenje polise za oko 22 odsto ocenila neopravdanim, pa je društvima za osiguranje naložila da tu premiju u najkraćem roku vrate na prethodni nivo, što su ona nakon nedelju dana i učinila.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković istakla je tada da je odluka o podizanju cena obaveznog osiguranja od autoodgovornosti doneta bez konsultacije sa regulatorom, odnosno NBS, navodeći da je nedopustiva i da je centralna banka ne bi odobrila.

Društva za osiguranje dužna su da 60 dana pre planiranog povećanja premije osiguranja od autoodgovornosti obaveste Narodnu banku Srbije o svojoj nameri, uz dostavljanje dokumenata kojima su utvrdila opravdanost promene tih tarifa.

UDARNA VEST.rs

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare