ZA 24 ČASA DUPLIRAN BROJ OBOLELIH OD MALIH BOGINJA! Đerlek: Najmlađi pacijent ima 7 meseci, ovo NIJE KONAČAN BROJ

Šestoro dece i jedan odrasli zaraženi su malim boginjama, naveo je državni sekretar Miroslav Đerlek gostujući na TV Prva.

– Imamo novu informaciju da je šestoro dece i jedna odrasla osoba potvrđeno obolela od malih boginja, ali mislim da to nije konačan broj. Imamo još uzoraka na Torlaku koji se ispituju – rekao je Đerlek i naglasio da se nada da nam se neće ponoviti ono što nam se desilo pre pet godina zbog lične neodgovornosti roditelja kada smo imali petnaest smrtnih slučajeva.

Državni sekretar siguran je da će biti još potrvrđenih slučajeva oboljenja od malih boginja. 

– Siguran sam da ovo neće biti konačan broj, ovo je ozbiljna opomena. To su dečica od sedam meseci do godinu i po dana i sva su nevakcinisana. Prvu dozu je primilo 75 procenata, drugu 86. Više je primilo vakcinu nego prethodnih godina. Ova vakcina obuhvata i zauške i rubeolu – kaže Đerlek. 

Nestašica lekova na bazi penicilina biće rešena do kraja januara

– Primetna je prisutnost zbiog nedostatka sirovine za proizvodnju sinacilina. Razgovaralo se sa dobavljačima pred kraj decembra, pa je prema apotekama krenulo 15 hiljada sirupa panklava, ove nedelje će stići 70.000 amnoksiklava i do kraja januara imaćemo i sinacilin na tržištu – kaže Đerlek i dodaje da je svuda prisutna nestašica lekova. 

Novi soj korone

– U Evropi je uzelo zamaha i sigurno mi nećemo biti zaštićeno ostrvo. Verovatno je stiga i očekujemo da će biti potvrđen. na raspiratorima imamo od 21 do 24 pacijenta i ovaj novi soj je do 96 odsto zarazniji od omikrona. Epidemske mere nisu ukinute, imamo povećanje novoobolelih, pune se kovid bolnice, pranje ruku, izbegavati gužve i maske u zatvorenim prostorima – kaže Đerlek

Deca zaražena tuberkulozom dobro zbrinuta

Deca zaražena tuberkulozom u Novom Pazaru su dobrog stanja, škole su dezinfikovane i vrši se testiranje svih učenika i nastavnika, ističe državni sekretar.

– U Novom Pazaru se poslednjih godina javlja do pedesetak ljudi obolelih od TBC, tako da smo veoma ozbiljni. Najvažnije je da se deca dobro osećaju – ističe Đerlek za Prvu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare