HOĆE DA UKLONE „RUSKE POLUGE IZ SRBIJE“ Šole potvrdio da SAD pojačavaju pritisak, otkrio TRI KORAKA DO SPORAZUMA Beograda i Prištine

Sjedinjene Američke Države (SAD) pojačavaju diplomatski pritisak na Kosovo i Srbiju kako bi sprečile širenje nasilja na Zapadnom Balkanu. Formiranje ZSO je hitno pitanje i kosovski premijer Aljbin Kurti to razume, rekao je viši savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole, prenosi „Albanian post“.

– Zabrinuti smo zbog širenja nasilja. Poslednje što neko od nas sada želi je kriza u ovom delu sveta, s obzirom na to da imamo najveću krizu od Drugog svetskog rata, nedaleko od Balkanskog poluostrva – rekao je Šole u intervjuu za britanski „Fajnenšel tajms“.

Šole je naveo da SAD ne žele da se situacija na severu Kosova ponovi.

– Ne želimo da se nađemo pred diplomatijom koja deeskalira krizu. Prvo registarske tablice, pa barikade, ne želimo ništa slično u narednim danima – dodao je Šole, prenosi Blic.

Prema njegovim rečima, poslednjih meseci bila je retka prilika da se postigne dogovor, jer su se Kosovo i Srbija dogovorili da ostave po strani pitanje registarskih tablica, fokusirajući se na sporazum zasnovan na francusko-nemačkom predlogu.

– Mislim da postoji srednji put kojim možemo da idemo, inače se ne bismo trudili oko toga – rekao je Šole, dodajući da je optimista da bi sporazum između Kosova i Srbije mogao da bude ostvariv.

Tri koraka

On je naveo da se u tri koraka može postići sporazum između Kosova i Srbije na osnovu francusko-nemačkog predloga.

– Prvi korak je da Kosovo i Srbija normalizuju odnose bez potpunog međusobnog priznavanja, kao što su to učinile druge zemlje. Barem kao početni korak. To je način da se Kosovo stavi na evroatlantski put – kaže Šole.

Da bi se to postiglo, Šole tvrdi da obe strane moraju da pokažu spremnost na kompromis.

– Srbi će na kraju morati da prihvate određeni nivo suvereniteta. Kosovo bi trebalo da svojim srpskim građanima da veću autonomiju, posebno formalnu Zajednicu srpskih opština na severu. Rekao sam premijeru Kosova Aljbinu Kurti, da je to pitanje hitno, i on je razumeo važnost – rekao je Šole.

Prema njegovim rečima, jedan od razloga zašto SAD insistira na sporazumu između Kosova i Srbije je „uklanjanje ruske poluge iz Srbije“.

– Srbija, dugo zavisna od ruske energije, počela je da diverzifikuje svoje izvore energije i smanjuje rusku podršku. Ovo je pitanje Kosova ostavilo kao poslednju polugu koju Moskva ima nad Beogradom, aspekt koji Vašingtonu ne izmiče – rekao je on.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare