„SADA JE JASNO DA ZSO MORA DA BUDE FORMIRANA“ Vučić o razgovorima sa Šoleom: Ovo su naše CRVENE LINIJE

Sa Derekom Šoleom sam imao otvoren i iskren razgovor. Četiri su ključne teme: Kosovo, naši politički i ekonomski odnosi i probližavanje početku strateškog dijaloga između SAD i Srbije, zatim situacija u regionu i Rusija i Ukrakjina, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći o jučerašnjem sastanku sa visokim zvaničnikom Stejt Departmenta.

– Za naše ljude je važno da smo razgovarali o francusko-nemačkom planu koji podržava Amerika, ukazali na ono što smo mi već dodstavili sastavljačima tog plana, rekli smo koje su naše crvene linije. Govorili smo i o ZSO, a jasno sam rekao i da je nemoguće postići napredak ako se neko stalno poziva na svoje pravne akte. U tom slučaju, dijalog nije imao nikakvog smisla – rekao je Vučić, prenosi Blic.

Kazao je i da se zahvalio na tome što je američka delegacija insistirala na Briselskom sporazumu.

– Videćemo za dalje. Sledeće nedelje nas očekuje veliki sastanak, a pre toga ću verovatno otiči do Davosa, pa ćemo videti. Stiže i Lajčak – rekao je Vučić. 

Kazao je i da za Srbiju dijalog i susreti nikada nisu bili problem, ali da je drugo pitanje koliko će to da bude svrsishodno.

– Kada insistirate da nešto mora da bude u skladu sa Ustavom tzv Kosova, postavlja se pitanje zašto smo uopšte pregovarali? Pregovore smo vodili zato što znamo da nije moguće uvek sve postići zbog zakonodavstva jedne, druge ili treće strane. Ne znam kako misle da nam objasne kako treba da izgleda ZSO. Videćemo kako će da teče, neće biti jednostavno. Dobro je da je sada jasno da ZSO mora da bude formirana – kazao je Vučić. 

Dodaje i da je istog dana Kurti otišao u Beč, i opet pričao da ne prihvarta ZSO. Pre nekoliko dana je, kaže Vučić, rekao da ne prihvata francusko-nemački plan, „a onda da sve prihvata, samo da bi izbegao ZSO“. 

Crvene linije

Upitan koje su crvene linije Srbije, Vučić navodi nekoliko stvari. 

– Bilo kakakv oblik priznanja, ustupanje članstva u UN Kosovu, o tome ne želimo da razgovaramo, a to je sastavni deo plana. O svemu ostalom možemo da razgovaramo, ali ovo su stvari o kojima ne možemo da razgovaramo, još manje da ih prihvatimo – rekao je Vučić.

Kazao je i da je Šole „obrazovan, inteligentan i pronciljiv političar, dobro razume prilike i svetu i regionu“. 

– Da li će SAD promeniti odnos prema Kosovu, neće, ne treba imati iluzije. Ali, da li je hteo da sluša, jeste – rekao je Vučić, dodavši da je pokazao poštovanje prema Srbiji. 

„SAD hoće da nas čuje“

Kako je dodao, dugo vodi zemlju, i još neko vreme će to da čini, „i zato se ne zaluđujem malim stvarima niti želim građanima da dajem lažnu nadu“. 

– Dobra stvar je, moram na tome da se zahvalim i ambasadoru Hilu, što žele da slušaju i da nas čuju – naveo je Vučić.

Ističe da „svi oni, na kraju krajeva, znaju da sve što je bilo na severu Kosova, je izazvano jednostranim potezima Prištine. 

– Ne postoji nijedan potez koji je Srbija napravila i izazvala – naveo je Vučić. 

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare