RODITELJI, OPREZ! OPASNE POSLEDICE ANTIVAKSERSKE KAMPANJE! Ponovo obolevamo od malih boginja, preti nam i epidemija 

Zabeležena prva četiri slučaja morbila u našoj zemlji ove godine, troje pacijenata su deca koja nisu vakcinisana

Male boginje stigle su u Srbiju i epidemija ovog opasnog oboljenja je sasvim izvesna, upozoravaju domaći stručnjaci!

Apel!

Apelujemo na sve roditelje čija su deca napunila godinu dana da ih vakcinišu MMR vakcinom
Verica Jovanović

U Institutu „Torlak“ potvrđena su prva četiri slučaja morbila u našoj zemlji ove godine, od toga su tri pacijenta deca koja nisu vakcinisana, ali i jedan stariji muškarac iz Smedereva, dok se za šestoro osoba čekaju laboratorijski rezultati.

Zbog ove alarmantne situacije naložena je hitna, vanredna provera zdravstvenih kartona, kako bi se evidentirala sva nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisana deca. Smanjenju broja vakcinisanih doprinela je epidemija korone, ali, napominju lekari, i agresivna kampanja antivaksera koji su zastrašivali roditelje o posledicama vakcine. Iako su, dodaju oni, posledice ovog virusa mnogo opasnije i mogu biti fatalne.

Bez imuniteta

Direktorka Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović kaže da je procenat vakcinisanih MMR vakcinom u Srbiji najniži do sada.

– Prema najnovijim podacima, broj vakcinisanih u prošloj godini bio je 71 odsto kada je reč o uzrastu dece do dve godine, dok je kod dece predškolskog uzrasta taj broj oko 85 odsto, što opet nije dovoljno, jer nam za kolektivni imunitet treba oko 95 odsto imunizovanih! Upravo zbog toga struka je mesecima apelovala na ozbiljnu situaciju i evo je, epidemija je na pragu – napominje Jovanovićeva.

Direktorka upozorava i da komplikacije virusa mogu biti ozbiljne, čak i fatalne.

– Klinička slika se najčešće manifestuje visokom temperaturom, curenjem nosa i crvenilom očiju, a nakon par dana se javljaju ospe. Četiri dana pre nego što se pojave ospe osoba je veoma infektivna, kao i četiri dana posle pojava ospi, i može bolest preneti na druge. Zato apelujemo na sve roditelje čija su deca napunila godinu dana da ih vakcinišu MMR vakcinom kako bi se sprečile opasne posledice virusa – kaže naša sagovornica.

Da epidemija „kuca na vrata“ i da je reč o najzaraznijem virusu, saglasan je i naš poznati pedijatar dr Saša Milićević.

– Ovako mali procenat vakcinisanih nije bio ni u ratnim godinama, ni na samom početku vakcinacije protiv malih boginja! Ovo je nedovoljno za bilo koju zaštitu. Male boginje su jedan od najzaraznijih virusa, koji može izazvati ozbiljnu kliničku sliku, poput upale pluća, srednjeg uha, čak i zapaljenje mozga… Pogotovo kod dece koja su hronični bolesnici. Roditelji toga moraju biti svesni i ne smeju se igrati sa tim stvarima. Uostalom, da je štetna, ne bi bila zakonom obavezna za upis u osnovnu školu – napominje dr Milićević.

Uticaj antivaksera

Na pitanje šta je uzrok ove alarmantne statistike, on odgovara:

– Pre svega posledice epidemije koronavirusa, jer zbog straha od zaraze i pretvaranja ambulanata u crvenu zonu mnogi roditelji nisu vodili decu na vakcinaciju. Tu je i taj njihov strah kada je u pitanju MMR vakcina, jer je mnogi povezuju s pojavom autizma, što nema nikakve veze. Takođe, jedan od uzroka za ovu situaciju jeste i uticaj antivaksera i širenje dezinformacija, što mame i tate dodatno zbunjuje, jer im se plasiraju razne informacije! A ti ljudi, koji sebe nazivaju lekarima, nisu svesni koliko ugrožavaju zdravlje dece.

Grujičićeva: Vakcina ne izaziva autizam

Ministarka zdravlja Danica Grujičić ističe da je vakcina nešto što je medicina zasnovala na dokazima i da ne treba sa njima povezivati pojavu određenih bolesti.

– Ako znamo da može da se razvije veoma opasna komplikacija kao što je upala mozga, ja molim roditelje, kad već imamo nešto što može da spreči pojavu morbila, da deca prime tu vakcinu. Sve te priče o autizmu ili bilo kakvim poremećajima koji nastaju posle vakcine su izmišljene – kaže ministarka zdravlja.

U Novi Pazar stigla i tuberkuloza

Devetoro učenika iz Novog Pazara zaraženo je tuberkulozom, ali na sreću, kažu lekari, nisu životno ugroženi! Nadležni organi preduzeli su sve epidemijske mere i uradile dezinfekciju cele škole.

– U toku je testiranje učenika jedne škole, a onda ćemo testirati i učenike druge obrazovne ustanove, kao i zaposlene. Očekujemo, po nekim prognozama, još obolelih. Prvi oboleli otkriveni su krajem prošle godine. Posle ukazane terapije sva deca osećaju se dobro – istakao je epidemiolog Safet Ganić, prenosi Informer.

Na pitanje odakle tuberkuloza kod dece, s obzirom na to da se BCG vakcina koja štiti od nje dobija po rođenju, pedijatar dr Saša Milićević objašnjava:

– Ova vakcina ne može potpuno da zaštiti od ove bolesti koju držimo pod kontrolom, ali ne možemo da je suzbijemo. Svakako, svi oni koji su je primili, čak i da se zaraze, imaće mnogo blažu kliničku sliku. Problem su starije generacije koje u svoje vreme ovu vakcinu nisu primale, koje i jesu potencijalni prenosioci!

Tabela

godina procenat vakcinisanih
2017. 81
2018. 91,8
2019. 88,7
2020. 78,1
2021. 74,8
2022.         71
* podaci „Batuta“

Kada se daje MMR vakcina

Prva doza kada dete ima između 12 i 15 meseci
Druga doza pred upis u osnovnu školu

Simptomi malih boginja


* povišena telesna temperatura
* sekrecija iz nosa
* kašalj
* konjunktivitis
* pojava ospa najpre na licu, iza ušiju i na vratu, koja se širi na trup i ekstremitete

Komplikacije


* zapaljenje pluća
* zapaljenje srednjeg uva
* zapaljenje mozga
* gubitak vida

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare