NIKČEVIĆ PUŠTEN NA SLOBODU: Suđenje za ubistvo Bojana Mirkovića u Belvilu 

IVAN Nikčević, jedan od petorice optuženih za ubistvo Bojana Mirkovća 12. novembra 2020. godine u novobeogradskom naselju Belvil, pušten je da se brani sa slobode.

Njemu je 16. decembra Apelacioni sud ukinuo pritvor, usvojivši žalbu odbrane na odluku Višeg suda da se on produži. Kako je objašnjeno Nikčeviću je pritvor bio produžavan samo zbog uznemirenja javnosti, a ocenjeno je da posle dve godine i mesec dana taj razlog više ne stoji i da je izgubio na snazi i intenzitetu.

Nikčević je inače nekoliko puta na ranijim ročištima nudio 50.000 i 70.000 evra jemstva, da mu se ukine pritvor ili zameni za kućni, ali kako su nam u Apelaciji kazali oni nisu imali predlog tog jemstva i o njemu nisu ni odlučivali, tako da to jemstvo nije ni uzeto.

Drugi pišu

Nikčević je tako na današnje suđenje u Palatu pravde došao sa slobode, dok su drugi optuženi Bojan Kovačević, neposredni izvršilac Lazar Tejić, Dušan Kokoruš i Filip Ivanović dovedeni iz pritvora. Ovo suđenje u Višem sudu u Beogradu krenulo je danas iz početka, jer je predsedavajuća sudija Jelena Škulić otišla u Apelacioni sud, a predsedavanje Većem je preuzeo novi sudija Stojan Petrović.

Svi okrivljeni su kazali da ostaju pri ranijim odbranama kada su Kovačević, Nikčević i Kokoruš negirali krivično delo, a Tejić priznao da je pucao, ali je tvrdio da je to učinio iz ličnih razloga i da ni sa kim nije imao dogovor da ubije Mirkovića. Jedino je Filip Ivanović, inače Cetinjanin i crnogorski državljanin okrivljen za pomoć u ubistvu, jer je kako optužnica tvrdi obećao da će Tejića da prebaci u BiH, želeo da pred novim sudijom lično ponovi da nema ništa sa tim slučajem.

– Dve godine i dva meseca sam u pritvoru, a ne znam zašto – rekao je Ivanović. – Nema nijednog dokaza koji me povezuje sa ovim ljudima i izvršenjem ovog krivičnog dela, niti da sam im obećao pomoć. Uhapšen sam na magistralnom putu deset dana posle izvršenja krivičnog dela. Postoji snimak gde se vidi da sam uhapšen sam, a u optužnici piše da su Tejić i Kokoruž uhapšeni u mom autu. Zašto nije rađeno forenzičko veštačenje mog auta da se vidi ima li njihovih tragova? Pa zato što bi se videlo da ih nema. Jedva čekam da vidim snimak mog hapšenja.

Inače za Ivanovića je odbrana juče ponudila jemstvo od 60.000 evra da mu se ukine pritvor ili pusti u kućni, ali je sud to odbio.

Tužioci

Punomoćnik porodice Mirković Bojan Ječmenica tražio je u sudnici da se ispita rad prethodnog zamenika tužioca, koja je na poslednjem održanom pretresu dala saglasnost da se Nikčeviću, za kojeg je rekao da neformalno figurira za organizatora ubistva Bojana Mirkovića, ukine pritvor. Inače, ovaj predmet je od ovog suđenja preuzeo novi zamenik tužioca, a Ječemnica je naveo da se do sada promenilo šest tužilaca.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare