NOVI SAD: Kreće kompletna obnova Almaškog kraja, istorijskog jezgra Novog Sada

U pitanju je istorijski poduhvat obnove kulturnog nasleđa jednog čitavog dela grada i biće obnovljeno oko 600 kuća i 20 ulica, kao i njihova kompletna infrastruktura.

Projektom će upravljati Zavod za zaštitu spomenika kulture, a sredstva za kompletnu rekonstrukciju ovog starog gradskog jezgra obezbedili su Grad Novi Sad i Vlada Vojvodine. Predviđeno je da će obnova trajati šest godina u nekoliko faza a njena vrednost iznosi 2,3 milijarde dinara.

U Almaškom kraju nalazi se nekoliko spomenika kulture – zgrada Matice srpske, gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj” ali i najveći pravoslavni objekat u gradu, Almaška crkva. Takođe, ovaj kraj krije jednu od najužih ulica u bivšoj Jugoslaviji, široku manje od dva i po metra. U pitanju je Lađarska ulica.

Prva faza obuhvata ulice: Zlatne grede, Skerlićeva, trg na susticanju Zlatne grede i Skerlićeve, Milovana Vidakovića, deo Đorđa Jovanovića od Kosovske do Save Vukovića, deo Save Vukovića od Đorđa Jovanovića do Lađarske ulice.

Obnavlja se i kanalizaciona mreža, veliki deo se pretvara u pešačku zonu, a nasumično kopane trotoare i kolovoze zameniće ploče i kaldrma. Planira se i sadnja više od 200 novih stabala i uređenje nekoliko mikrolokacija i novih trgova. Bitan deo projekta jeste i rešavanje i uređenje parking mesta.

U Almaškom kraju živeli su mnogi srpski velikani, čije će kuće biti obeležene spomen-tablama. Poseban omaž planira se Zahariju Orfelinu, koji je takođe neko vreme živeo ovde, jer Almašani imaju povereni amanet Dositeja Obradovića koji je rekao da Novi Sad nikada neće biti grad dok se Orfelinu ne oduži.

Obnavljati čitav jedan kvart grada je istorijski projekat, koji se nije desio ne samo u Srbiji, nego i u Evropi a tom rekonstrukcijom svakako će se obezbediti bolja budućnost za kulturne sadržaje, za turizam i za predstavljanje Novog Sada.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare