NOVI DETALJI O JAKOM ZEMLJOTRESU U INDONEZIJI: Tlo podrhtavalo i u Australiji! Ovako je bilo u Darvinu VIDEO

Snažan zemljotres jačine 7,9 po Rihteru iako su prve informacije govorile da se radi o jačini 8 dogodio se u moru Banda između Indonzije i Istočnog Timora.

Jak zemljotres osetio se i u Australiji, kažu seizmolozi. Epicentar je bio na dubini od 97 metara na oko 85 kilometara severno od ostrva Babar, koje je deo indonezijske provincije Maluku, ili 368 kilometara severoistočno od Istočnog Timora.

Američki geološki zavod (USGS) postavio je preliminarnu magnitudu na 7,6 sa dubinom od 95 kilometara. Indonezijska seizmološka agencija BMKG ocenila je magnitudu na 7,5, što je manje u odnosu na raniju procenu od 7,9.

BMKG je izdao upozorenje na cunami za obližnja ostrva i pozvao zajednice u nekoliko okruga da se evakuišu na viši nivo. Druge zemlje u regionu nisu izdale upozorenje na cunami.

„Ne postoji opasnost od cunamija za australijsko kopno, ostrva ili teritorije“, navodi se u saopštenju Zajedničkog australijskog centra za upozorenje na cunami. Prema tamošnjim stanovnicima, podrhtavanje se osećalo čak i u Darvinu u Australiji.

Indonezija se nalazi na takozvanom „pacifičkom vatrenom prstenu“, luku linija raseda koji kruže oko pacifičkog basena i koji je podložan čestim i velikim zemljotresima.

Zemljotres magnitude 9,1, jedan od najsnažnijih zemljotresa ikada zabeleženih, pogodio je zapadnu obalu Sumatre u decembru 2004, izazvavši ogroman cunami koji je pogodio zemlje širom Pacifika, ubivši najmanje 227.898 ljudi.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare