POMOĆ UKRAJINI JEDINI NAČIN DA SE IZBEGNE DIREKTAN RAT RUSIJE I SAD Kondoliza Rajs i Robert Gejts: Putin nam možda neće dati izbor

Dakle, da bi izbegli konfrontaciju između Vašingtona i Moskve, Amerikanci bi danas trebalo da pomognu Ukrajincima da odbiju osvajače, poručili su Kondoliza Rajs, nekadašnju američki državni sekretar 2005-2009, i bivši ministar odbrane Robert Gejts, koji je bio na toj funkciji od 2006. do 2011, u kolumni za Vašington post, koju je preneo ukrajinski sajt Oborzevatel.

Prema njihovim rečima, Putin ne odustaje od ideje da preuzme kontrolu nad celom Ukrajinom, ili – ako to ne uspe – da je uništi kao održivu državu. On smatra da je njegova istorijska sudbina i misija da obnovi Rusko carstvo, koje navodno ne može postojati bez Ukrajine.

„Oboje smo mnogo puta imali posla sa Putinom i uvereni smo da on veruje da je vreme na njegovoj strani, da može da iscrpi Ukrajince i jedinstvo Sjedinjenih Država i Evrope, i da će podrška Ukrajini na kraju opasti i nestati. Naravno, zbog nastavka rata ruska privreda i narod, ali Rusi su doživeli mnogo gore, ali poraz nije opcija za Putina“, napominju autori članka.

Po njihovom mišljenju, uprkos prethodnih osam godina rata u Donbasu i porazu tokom rata punih razmera, koji traje već jedanaesti mesec, šef Ruske Federacije je spreman da sačeka da postigne svoj cilj.

U isto vreme, dok je odgovor Ukrajine na invaziju bio herojski, a njena vojska briljantno organizovana, ekonomija zemlje je u ruševinama, milioni ljudi su bili primorani da beže od rata, infrastruktura se raspada, a veliki deo njenih rudnih bogatstava, industrijskih kapaciteta, i poljoprivrednog zemljišta je pod ruskom kontrolom.

„Vojna sposobnost i ekonomija Ukrajine sada gotovo u potpunosti zavise od pomoći Zapada – prvenstveno Sjedinjenih Država. U odsustvu značajnog prodora i uspeha Ukrajine protiv ruskih snaga, i zastoja na bojnom polju, zapadni pritisak na Kijev da ispregovara prekid vatre će se povećati. Ali u sadašnjim okolnostima, svaki sporazum o prekidu vatre daće ruskim snagama snažnu poziciju da se pregrupišu i započnu novu invaziju. To je neprihvatljivo“, rekli su političari.

Oni su naglasili da je jedini način da se izbegne takav scenario hitno i dramatično povećanje vojne pomoći Ukrajini i njenim saveznicima. Oni bi trebalo da budu dovoljni da odvrate Rusiju od nove ofanzive i omoguće Ukrajini da odbije ruske snage na istoku i jugu.

Autori publikacije su naglasili da je američki Kongres izdvojio dovoljno novca za finansiranje povećanja pomoći. Ali sada su u pitanju odgovarajuće odluke Vašingtona i njegovih partnera da Ukrajincima obezbede neophodnu dodatnu vojnu opremu – pre svega mobilna oklopna vozila.

„Dogovor SAD da obezbede borbena vozila Bredli je dobar korak, ako se obezbede brzo. Pošto postoje ozbiljni logistički problemi u vezi sa slanjem američkih teških tenkova Abrams, na Nemačkoj i drugim saveznicima je da zadovolje ovu potrebu. Članice NATO-a treba takođe da obezbede Ukrajincima rakete većeg dometa, napredne bespilotne letelice, značajne zalihe municije (uključujući artiljerijske granate), više mogućnosti za izviđanje i osmatranje i drugu opremu“, pozvali su Rajs i Gejts.

Dodali su da je sve to potrebno u narednim nedeljama, a ne mesecima, jer se sve više članova Kongresa i drugih javnih ličnosti pita: „Zašto bi nas bilo briga? Ovo nije naša borba.“

„Ali, Sjedinjene Države su kroz gorko iskustvo – 1914, 1941. i 2001. godine – naučile da se ničim izazvana agresija i napadi na vladavinu prava i međunarodni poredak ne mogu ignorisati. Na kraju, naša bezbednost je bila ugrožena i mi smo bili uvučeni u sukob. Ovog puta, svetske ekonomije – uključujući i našu – već osećaju inflatorni uticaj i usporavanje rasta izazvanog Putinovom ciljanom agresijom. Bolje je da to zaustavimo sada, pre nego što SAD i NATO generalno traže više. Ukrajina je naš odlučan partner koji je spremni da trpi posledice rata, da to sami ne bismo morali da radimo u budućnosti“, priznali su autori materijala.

Rekli su da se slažu sa rešenošću administracije američkog lidera Džoa Bajdena da izbegne direktnu konfrontaciju sa Rusijom, ali im drski Putin možda neće dati taj izbor. Dakle, jedini način da se izbegne rat sa Ruskom Federacijom u budućnosti jeste da se sada pomogne Ukrajini da odbije agresora. Političari su to nazvali lekcijom iz istorije koju bi ukrajinski saveznici trebalo da poslušaju.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare