UKRAJINA SPREMA TRUPE ZA VELIKU OFANZIVU: Da li je ova tačka glavni pravac udara za izolaciju i konačan poraz ruske vojske?

„Ukrajina sprema trupe i municiju za novi veliki napad na ruske položaje“, kaže za Euornews Piter Dikinson, analitičar za Ukrajinu u Atlanskom savetu.

„Moraju da održe zamah koji su napravili. prvo u septembru zauzimanjem Hersonske oblasti, a zatim u novmebru oslobađanjem Herosna, rekao je on za Euronews.

Naime, ovaj mediji donosi u svom autorskom tekstu da bi nova ofanziva bila od ključnog značaja da Kijev zadrži podršku međunarodne zajednice i da pokaže da napor koj i je Zapad dao finansijski i vojni donosi rezultate.

Bivši pukovnik američke vojske Lijam Kolins rekao je za Euronevs da Ukrajina treba da izvede napad pre nego što se sneg otopi u proleće, što otežava korišćenje neasfaltiranih puteva.

„Svi se sećaju poplava u prvim fazama ruske invazije. Veoma je izazovno voditi ofanzivu i premeštati trupe u tim uslovima“.

„Ukrajina će želeti da izvede ovaj napad dok je tlo zaleđeno i u povoljnom stanju za njih. 

Kolins je rekao da Ukrajina takođe može da apsorbuje stres borbe na niskim temperaturama ili temperaturama ispod nule mnogo bolje od Rusa, koji umesto toga imaju problema sa logistikom, moralom i liderstvom.

„Ti sistemi su za Ruse naglašeni od samog početka i vremenski uslovi će to samo otežati. Jedina prednost koju Rusi imaju u ovom sukobu je masovnost“.

Dok mnogi pokušavaju da spekulišu gde bi bio glavni udar, Dikinson iz Kijeva kaže da logistika sugeriše da bi najočiglednije mesto za ofanzivu bilo na jugu, pravo do obale Azovskog mora.

„Verovatno u regionu Berdjanska, možda prema Melitopolju, da izoluju od snabdevanja ruske snage koje idu ka Krimu.

On je rekao da bi takav napad bio mnogo veća verzija ponovljene ofanzive u Hersonu, gde su ruske snage u suštini bile odsečene, blokirane i primorane da se povuku jer nisu mogle da se snabdeju.

Kolins je, međutim, upozorio da što više Rusi budu primorani nazad, to će biti teže boriti se protiv njih.

Ponovnim osvajanjem velikih delova teritorije, rekao je on, Ukrajina je gurala neprijatelja na sve manje i manje oblasti, tako da je njihova vojska u stanju da se masovnije širi i da ne bude tako raspoređena.

Istovremeno, „ruske trupe ne mogu da izvode vatrene manevre velikih razmera, jer nemaju sposobnost“, dodao je on. „To je samo gomilanje njihove artiljerije, sa malo taktičke i strateške vrednosti, i uz veliku cenu.

„Ako Ukrajina bude efikasna u svom napredovanju i počne da bombarduje kako bi pogodila linije snabdevanja ruskih komandosa, videćemo ih u stanju da zauzmu veće teritorije u nekom trenutku tokom kontraofanzive velikih razmera, najverovatnije kasnije u zimu“.

Kijev bi takođe mogao da pokuša da zavede Ruse slanjem lažnih informacija.

„Ukrajina se pokazala veoma veštom u izvlačenju iznenađenja“, rekao je Piter Dikinson iz Atlantskog saveta.

„Ofanzivi u Harkovskoj oblasti u septembru prethodili su meseci signala da će pokrenuti veliku ofanzivu na jugu.

„Rusija je povukla veliki broj trupa na jug, i naravno Ukrajina je napala na istoku. Pretpostavljate da bi želeli da ponove taj uspeh u smislu hvatanja Rusije“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare