OVO SE DUGO ČEKALO! Evo kad će stupiti na snagu PRODUŽENO PORODILJSKO BOLOVANJE: Ovo je neophodnost, a ne nužda

Vest na koju se dugo čekalo – produženje porodiljskog odsustva za prvo i drugo dete, prema najavama ministarke za brigu o porodici i demografiju Darije Kisić trebalo bi u praksi da zaživi u prvoj polovini ove godine.

Roditeji pozdravljaju tu inicijativu, i kažu da su konačno prepoznate situacije u kojima je njihovo odsustvo zbog brige i nege deteta neophodno.

– Kao mlada mama isključivo sam saglasna sa odlukom o produžetku odsustva. Najvažniji razlog je prerano odvajanje deteta od porodične sredine i adaptacija sa novom u predškolskom koju najčešće prate različite prehlade,izazvane infekcijom i virusom – kaže Katarina Filipović.

Na ovu inicijativu dugo se čekalo. Duže odsustvo zbog nege deteta je neophodnost, a ne luksuz, kažu advokati i ističu, da ta praksa u drugim državama postoji već dugo.

Ističu, da ima još mnogo načina da se pomogne roditeljima i u krajnjoj liniji doprinese popravljanju loše demografske slike o čemu govore i poslednji podaci popisa.

– Neophodno je bilo povećati odsustvo, pre svega jer je bilo situacija gde je bilo neophodno osudstvo majki i očeva naročito kod privikavanja dece na vrtić, to nikada nije bilo zakonom regulisano. S druge strane neophodno je istim odredbama regulisati i odsustvo preduzetnica kojima se ne priznaje odsustvo sa rada duže od godinu dana – objašnjava advokat, dr Katraina Golubović.

Jako je važno da sistem prepozna problem na koji se ukazuje godinama, jer jedino tako može da se pronađe najpovoljnije rešenje, kažu u Udruženju Mame su zakon. Podsećaju, da su najčešći izostanci roditelja sa posla upravo zbog neophodne nege deteta na početku adaptivnog perioda.

– Vrtići primaju decu tek kada napune 12 meseci a tehnički za majke koje imaju ugovor sa poslodavcem porodiljsko odsustvo traje dok beba ne napuni 11 meseci. roditelji generalno nailaze na problem kada je upis dece u vrtić ne samo zbog toga što je potrebno da im dete ima 12 meseci – kaže Tatjana Macura iz udruženja „Mame su zakon“.

U udruženju navode i to, da bi ove mere dobile pun smisao potrebno je izmeniti i način obračuna nadoknada tokom perioda nege deteta, tako da nijedna porodilja ne dobija nadoknade manje od republičkog minimalca.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare