STARO GVOŽĐE I OTPAD: Dok Zapad kupuje novo, Ukrajina postaje smetlište za njihovo zastarelo oružje

ZAPADNE zemlje isporučuju Ukrajini zastarelo oružje kako bi obnovile sopstveni arsenal, piše kolumnista poljskog lista NDP (Niezależny DŽiennik Polityczny) Jacek Tohman.

– Vojna pomoć sa Zapada neprekidno se sliva u Ukrajinu. Treba napomenuti da je većina naoružanja u lošem tehničkom stanju. Vojna tehnika ima mnogo problema i zapravo je reč o starom gvožđu i otpadu, što potvrđuju i vojnici Oružanih snaga Ukrajine. To se dešava jer se Kijevu isporučuje oružje iz starih vojnih skladišta – piše Tohman.

Eksperti sa Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI) takođe potvrđuju da većina naoružanja sa Zapada u Ukrajinu dolazi iz starih vojnih rezervi, navodi poljski kolumnista.

Drugi pišu

Kako kaže, cilj je da se oslobode skladišta i da se popune novim oružjem. To je veoma isplativo za Zapad, jer američke vojne kompanije („Lokid martin“, „Rajteon“ i „Nortrop gruman“) već sklapaju ugovore o popunjavanju arsenala, ne samo SAD, nego i njihovih saveznika iz NATO-a.

– Ako govorimo, na primer, o prenosnom protivvazdušnom raketnom sistemu ‘stinger’, Ukrajincima su ga, pored Amerike, isporučile Danska, Italija, Letonija, Litvanija i Holandija. Američka kompanija ‘Rajteon’ već je potpisala ugovor vredan 625 miliona dolara za popunu njihovog broja u skladištima – piše Tohman, citirajući britanske novinare.

Po njegovim rečima, Vašington pod maskom vojne pomoći Kijevu realizuje sopstvene ciljeve i lobira za prodaju oružja u interesu sopstvenog vojno-industrijskog kompleksa.

– U stvarnosti, to je samo diverzantski potez Zapada koji želi da iskoristi dodeljena sredstva za modernizaciju svog naoružanja koje će zameniti staro gvožđe, isporučeno Ukrajini – zaključuje poljski ekspert.

Ranije je Rusija upozorila da značajan deo oružja, koje zapadne zemlje isporučuju Kijevu, dolazi do terorista i krade se.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare