KRAJ GRANICE IZMEĐU SLOVENIJE I HRVATSKE: Tačno u ponoć ukinuta kontrola! Šengen stupio na snagu! Plaćanje od sad samo u evrima

Hrvatska je u ponoć ušla u šengenski prostor, čime su ukinute granične kontrole sa Slovenijom. Pristupanje Hrvatske Šengenu simbolično su najavili odgovorni ministri Slovenije i Hrvatske Sanja Ajanović Hovnik i Davor Božinović podizanjem barijera na graničnom prelazu Obrežje i paljenjem zelenog svetla na semaforu koje omogućava prelazak granice.

Ulaskom Hrvatske u šengenski prostor promenjen je režim prelaska granice između dve zemlje. Na kopnenoj granici obustavljena je granična kontrola, preko graničnih prelaza dozvoljeno je slobodno odvijanje saobraćaja. Svi putnici mogu da pređu granicu bilo gde, ali i dalje moraju da nose važeću ličnu kartu.

Hrvatska će ukinuti kontrole na aerodromima za putnike koji putuju unutar Šengena 26. marta, kada na snagu stupa letnji red letenja.

Pored ministarke državne uprave u svojstvu ministra unutrašnjih poslova Sanje Ajanović Hovnik i hrvatskog ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića, događaju na Obrežju prisustvovao je i vršilac dužnosti generalnog direktora policije Boštjan Lindav.

Slovenačka i hrvatska delegacija pozdravile su policijske službenike koji su se povlačili sa graničnih prelaza u stanicama granične policije Obrežje i Bregana.

Slovenački policajci uglavnom će biti raspoređeni u jedinice za mere kompenzacije koje će delovati na teritoriji cele zemlje, objašnjavaju u MUP-u. Dve specijalizovane jedinice za kontrolu državne granice nastaviće kao i do sada da obavljaju policijske zadatke na celoj teritoriji Slovenije, a poseban akcenat biće stavljen na delovanje mobilnih policijskih jedinica, objasnili su iz MNZ.

Prijem nove članice u šengenski prostor, koji sada ima 27 zemalja, danas će u podne susretom na Obrežju proslaviti predsjednica Republike Nataša Pirc Musar, hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednica Evropske Komisija Ursula fon der Lajen.

Nakon trojnog sastanka, Pirc Musar će se sastati i sa fon der Lejnovom, a ovo će biti njihov prvi susret otkako je novi slovenački predsednik stupio na dužnost. Nju će ovom prilikom pratiti i ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Posle 15 godina, Slovenija više ne štiti spoljnu šengensku granicu. Granica između Slovenije i Hrvatske i između Mađarske i Hrvatske postala je unutrašnje šengenske granice, dok je spoljna šengenska granica od danas granica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Ministri unutrašnjih poslova EU dali su 8. decembra zeleno svetlo za ulazak Hrvatske u Šengen na sastanku u Briselu. Slovenija je podržala ulazak Hrvatske uprkos nerešenom graničnom pitanju između dve zemlje, ali je upozorila da neće odustati od sprovođenja arbitražne presude.

Od danas je zvanična valuta u Hrvatskoj evro

Hrvatska je danas, pored ulaska u šengenski prostor, postala 20. članica evrozone. Plaćanje u kunama biće moguće do zaključno 14. januara, a od 15. januara isključivo u evrima. Proteklih dana hrvatska vlada i banke pozvale su građane da se opskrbe gotovinom u evrima, jer svi bankomati neće raditi do 15. januara, piše Kurir.

Ministar finansija Marko Primorac i guverner Hrvatske centralne banke Boris Vujčić večeras će prvi podići evre sa bankomata. Hrvatski premijer Plenković odvešće predsednika Evropske komisije na kafu na Trg bana Jelačića u prestonici i naplatiti račun kovanicama evra.

Prve dve nedelje u Hrvatskoj će važiti dvostruki promet, što znači da potrošači od danas robu i usluge mogu plaćati u kunama ili evrima, a povrat novca je moguće izvršiti samo u evrima. Nakon isteka ovog perioda, evro će postati jedino službeno sredstvo plaćanja u Hrvatskoj.

U Sloveniji će zamjena kuna biti moguća u prvim mjesecima sljedeće godine, a nakon toga samo u Hrvatskoj. Banke u Hrvatskoj će za celu 2023. kunu menjati za evre po fiksnom kursu od 7,53450 kuna za jedan evro. Zamena će biti moguća i u jedinicama Hrvatske finansijske agencije (Fina) i u filijalama Hrvatske pošte. Hrvatska centralna banka menjaće kovanice do kraja 2025. godine, a novčanice bez ograničenja.

Zbog prilagođavanja plaćanja gotovine u evrima u Hrvatskoj neće svi bankomati raditi sve vreme do 15. januara. Bankomati će prva tri meseca emitovati samo novčanice od 10 i 20 evra, a od aprila i novčanice od 50 evra.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare