RIŠI SUNAK OBRATIO SE BRITANCIMA Problemi neće nestati u 2023. godini, ali će krunisanje kralja Čarlsa III će ujediniti zemlju

Velika Britanija je prošla kroz teških 12 meseci i problemi neće nestati 2023, ali će krunisanje kralja Čarlsa Trećeg pomoći da se zemlja ujedini, izjavio je danas premijer Riši Sunak u novogodišnjem obraćanu.

Sunak je rekao da je Velika Britanija ove godine pretrpela „teške ekonomske posledice“ zbog rata u Ukrajini.

Dodao je da je njegova vlada donela „teške, ali pravedne odluke kako bi dug stavila pod kontrolu“ i pomogla Britancima da se izbore sa finsnsijskom krizom izazvanom cenama koje su naglo porasle, prenosi Kurir.

Sunak nije govorio o političkoj krizi u zemlji ove godine. Bivši premijer Boris Džonson dao je ostavku u julu nakon niza skandala, a njegova naslednica Liz Trus je podnela ostavku posle manje od dva meseca na funkciji.

Ekonomska i politička situacija su se smirile, ali Sunak i dalje treba da se uhvati u koštac sa usporavanjem ekonomije, štrajkovima radnika i problemima u Konzervativnoj partiji koja gubi podršku naroda nakon 12 godina na vlasti.

„Neću se pretvarati da će svi naši problemi nestati u novoj godini“, rekao je on i ;dodao da će se Velika Britanija „ponosno ujediniti“ u svemu što tu zemlju čini velikom na ceremoniji krunisanja Čarlsa III.

Čarls je postao kralj odmah nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete II 8. septembra.

On će biti zvanično krunisan u Vestminsterskoj opatiji u Londonu 6. maja.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare