„ODNOSI NASTAVILI DA SE PROGRESIVNO RAZVIJAJU NA PRINCIPIMA STRATEŠKOG PARTNERSTVA“ Putin čestitao Vučiću praznike

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je liderima stranih država i vlada predstojeću 2023. godinu, a u čestitki upućenoj predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ističe da su rusko-srpski odnosi ove godine nastavili da se razvijaju na principima strateškog partnerstva, objavljeno je na sajtu Kremlja.

Čestitajući predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću Novu godinu i Božić, Vladimir Putin je istakao da su rusko-srpski odnosi u protekloj godini nastavili da se progresivno razvijaju na principima strateškog partnerstva: praktična saradnja u trgovinskoj, ekonomskoj, kulturnoj i humanitarne sfere, produbljeno poverenje, politički dijalog i koordinacija napora u međunarodnim i regionalnim poslovima, što je posebno potrebno u aktuelnoj teškoj geopolitičkoj situaciji.

„Nadam se da ćemo zajedničkim naporima uspeti da dalje gradimo konstruktivnu i višestranu bilateralnu saradnju u korist bratskih naroda Rusije i Srbije“, istakao je predsednik Rusije u čestitki.

Putin je čestitao nastupajuću 2023. godinu i predstojeće praznike i drugim liderima stranih država i vlada.

U porukama upućenim predsednici Indije Draupadi Murmi i premijeru Narendri Modiju, predsednik Rusije je istakao da je ove godine obeleženo 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između država, te da zemlje nastavljaju da na svaki mogući način razvijaju posebno privilegovano strateško partnerstvo, realizuju velike zajedničke projekte u trgovinskoj, ekonomskoj, energetskoj, vojno-tehničkoj i drugim oblastima, koordiniraju napore u rešavanju važnih pitanja regionalne i globalne agende.

Predsednik Rusije uputio je božićnu i novogodišnju čestitku i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, ističući da su, uprkos teškoj međunarodnoj situaciji, odnosi između zemalja zadržali pozitivnu dinamiku. Predsednik Rusije je takođe potvrdio nameru da nastavi zajednički rad na aktuelnim pitanjima sa bilateralnog dnevnog reda.

Obraćajući se predsedniku Sirije Bašaru el Asadu, ruski lider je potvrdio svoju nepokolebljivu podršku suverenitetu, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Sirije, kao i spremnost da nastavi da doprinosi stabilizaciji situacije i obnovi u zemlji. Putin je takođe poželeo Asadu dobro zdravlje, sreću i uspeh, a prijateljskom sirijskom narodu mir i blagostanje.

Putin je čestitao praznike i predsedniku Jermenije Vagnu Hačaturjanu i premijeru Nikoli Pašinjanu, predsedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu, predsedniku Kazahstana Kasimu Žomartu Tokajevu i beloruskom lideru Aleksandru Lukašenku.

Izostale čestitke „liderima neprijateljskih zemalja“

U čestitki beloruskom predsedniku, ruski lider je istakao da su, zahvaljujući bliskoj savezničkoj saradnji, obe zemlje „časno izdržale teškoće i iskušenja u odlazećoj godini i da su zajedno uspele ne samo da se efikasno odupru neviđenom političkom i sankcionom pritisku, već i da jačaju institucije Savezne države Rusije i Belorusije, izgrade pouzdanu odbranu njenih zapadnih granica, daju dodatni podsticaj integracionim procesima, kao i da prošire bilateralnu saradnju u mnogim sferama“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruski predsednik Vladimir Putin neće čestitati Novu godinu liderima neprijateljskih zemalja.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare