Erdogan je UKINUO GRANICU ZA PENZIONISANJE, A REFORMA SE NASTAVLJA I U SRBIJI Nova pravila stupaju na snagu u januaru, promene i za dame i za muškarce

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je ukinuo starosnu granicu za odlazak u penziju. To je omogućilo da se više od dva miliona radnika odmah penzioniše. Reforma penzionog sistema na snazi je i u Srbiji. Od 1. januara 2023. važe nova pravila za penzionisanje, a oni se posebno odnose na dame i na prevremeno penzionisanje za oba pola.

Od januara 2023. penzionisanje dama podleže novim, rigoroznijim uslovima. S druge strane, uslovi za odlazak u redovnu penziju za muškarace ostaju isti, ali to nije slučaj i kada govorimo o prevremenom penzionisanju. Od 1. januara svi penzioneri dobiće i novo povećanje penzija od 12 odsto.

Tako će od 1. januara dame u starosnu penziju moći sa 63 godine i 6 meseci života, umesto 63 godine i četiri meseca, koliko je potrebno da imaju za penzionisanje u ovoj godini. Potreban broj godina radnog staža ostaje isti i iznosi minimum 15 godina.

S druge strane, muškarci u starosnu penziju u narednoj godini idu po starom – sa 65 godina života i 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu, piše Blic.

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmenjen je 2014. godine. Od tada se za žene svake godine menjaju uslovi za penziju i to po pravilu da se starosna granica pomera u rasponu od dva do šest meseci godišnje. I tako sve do 2032. godine kada će dame moći da idu u penziju sa 65 godina starosti, godinu dana i deset meseci duže nego danas.

Prevremene penzije

Promene od januara imamo i kada govorimo o granici i uslovima za odlazak u prevremenu penziju koja se pod januara pomerila i za žene i za muškarce.

Muškarci ove godine u prevremenu penziju idu sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci. Naredne godine idu sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 60 godina. Što se tiče prevremene penzije za dame, uslov za njih ove godine je 59 godina. Uslov je i da imaju minimum 39 godina i 8 meseci staža. Za narednu godinu je to 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci života.

Povećanje od 1. januara

Penzionerima od 1. januara sleduje novo povećanje od 12 odsto. Prethodno, tokom ovog meseca dobili su povećanje od oko 9 odsto.

Oni sa najmanjim primanjima od oko 10.000 dinara će mesečno dobijati 2.020 dinara više, dok će najstariji građani čije su penzije od 10 do 15 hiljada imati uvećaja primanja do 3.000 dinara. Najbrojnija grupa penzionera (njih oko 260.000 ili 15,8 odsto) koji mesečno dobijaju između 15.000 do 20.000 dinara imaće u novčaniku od 3.000 do 4.000 dinara više.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare