ISPRAVLJA SE KRIVI TORANJ U PIZI! Sprovedeno istraživanje POKAZALO zanimljive rezultate: Najvažnija je njegova STABILNOST! 

Krivi toranj u Pizi je danas velika atrakcija koju svake godine posećuju milioni turista iz celog sveta. Isotrijski je ovaj toranj bio veoma značajan za republiku Pizu u srednjem veku, s obzirom da je izgrađen u periodu od 1173. do 1319. godine, kao simbol moći te republike tokom bitke koja je vođena između Pize i Đenove.

Ipak, sam toranj izgrađen je na mekom tlu, zbog čega je od samog nastanka kriv. Ovo mu je pomagalo tokom različitih zemljotresa koji su se dešavali, ali su se mnogi brinuli zbog njegove stabilnosti, koja je bila najjača 1280. godine.

Od 2001. godine sprovodi se projekat za stabilizaciju tornja, a nedavno su sprovedena i istraživanja, koja je finansirala Opera Primaziale della Pisana (organizacija za očuvanje spomenika – OPA), a koja su otkrila da se toranj ispravio za čak 4 centimetra.

– Poznato je da krivi toranj u Pizi tokom godine ima odstupanje od 0,55 milimetara. Ali najvažnija je stabilnost tornja, a on je bolja nego što se to očekivalo – istakao je profesor geotehnike Nunciant Sgelja sa Univerziteta u Pizi.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare