HRVATSKI MINISTAR POLICIJE DRŽAVAMA U OKRUŽENJU KOJE NISU ČLANICE EU: Uskladite viznu politiku sa Unijom! 

Potpredsednik Vlade Hrvatske i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je danas da sve zemlje regiona koje nisu članice EU treba da usklade svoju viznu politiku sa Unijom radi sprečavanja ilegalnih migracija.

„Poruka je – uskladite se sa viznom politikom EU i to je jedini put kako se možemo legalno nositi s ovim izazovom“, rekao je Božinović novinarima u Zagrebu na pitanje o Čečenima koji iz BiH pokušavaju da uđu u Hrvatsku kako bi zatražili politički azil.

Božinović je kazao da je ove godine povećan broj ilegalnih pokušaja prelaska hrvatske granice, koja će od 1. januara postati granica šengenske zone, i dodao da je to moglo biti izbegnuto da su se susedne zemlje koje nisu u EU pridržavale viznog režima Unije, prenela je regionalna televizija N1.

Za Čečene koji iz BiH pokušavaju da uđu u Hrvatsku Božinović je rekao da zloupotrebljavaju pravila za pružanje azila.

Ministar je dodao da je reč o osobama koje u BiH ulaze kao turisti s potvrdom o uplaćenom smeštaju, a da se potom „pretvaraju u osobe koje žele da dodju na područje EU i da podnesu zahtev za međunarodnom zaštitom“.

„Činjenica je da mi ne bismo imali povećanje migracija i pritisak na granicama kada bi se sve nama susedne države držale viznog režima EU. Možda bismo imali čak i manje ilegalnih pokušaja ulaska na teritoriju Hrvatske, a sutra i Šengena, nego što smo imali“, rekao je Božinović.

Prema navodima medija, više desetina Čečena se nalazi nedaleko od graničnog prelaza Maljevac i namerava da zatraži azil u Hrvatskoj pošto su u BiH došli zahvaljujući bezviznom režimu sa Rusijom. Među njima ima žena i dece.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare